Tradycyjne polskie potrawy serwowane w Wigilię to doskonały sposób na spędzenie świąt i integrację z rodziną. Kuchnia polska jest bardzo różnorodna, ale nie zawsze łatwo jest znaleźć w niej coś, co byłoby równie popularne, jak karp.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Istnieje wiele tradycji związanych z okresem Bożego Narodzenia, ale jedną z najpopularniejszych jest jedzenie karpia. W polskiej tradycji karp jest symbolem obfitości i dobrobytu.
Tradycja jedzenia karpia w Wigilię sięga średniowiecza. Uważa się, że w tym czasie ludzie jedli ryby w Wigilię, ponieważ nie wolno im było jeść mięsa i drobiu. Karp był popularnym wyborem, ponieważ o tej porze roku było go dużo w polskich rzekach i jeziorach. Tradycja ta stała się tak popularna, że do dziś Polacy jedzą karpia na kolację wigilijną.
Jednak ryba ta wymaga zaangażowania, wprawy i cierpliwości. Przede wszystkim należy ją prawidłowo oprawić i odpowiednio przygotować do dalszej obróbki.
Jak usunąć ości z karpia? Ten trik musisz koniecznie poznać!
Ten prosty patent sprawi, że w trakcie smażenia małe ostki rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury. Tym samym zniknie ryzyko wbicia sobie ości w jamę ustną lub gardło.