Jak usunąć ości z karpia? Zastosuj mistrzowski sekret szefów kuchni, a zrobisz to raz-dwa

Ryba od wieków jest częścią polskiej tradycji wigilijnej. Polacy wierzą, że jeśli zjedzą tego dnia ryby, w nadchodzącym roku będą mieli pod dostatkiem jedzenia. Najpopularniejszą rybą jest karp. Jak usunąć ości z karpia? Poznaj sposób mistrzów kuchni!

Tradycyjne polskie potrawy serwowane w Wigilię to doskonały sposób na spędzenie świąt i integrację z rodziną. Kuchnia polska jest bardzo różnorodna, ale nie zawsze łatwo jest znaleźć w niej coś, co byłoby równie popularne, jak karp.

Zobacz wideo Czy alkohol może pojawić się na wigilijnym stole?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycja jedzenia karpia na polskim stole sięga wieków. Jak pozbyć się z niego ości?

Istnieje wiele tradycji związanych z okresem Bożego Narodzenia, ale jedną z najpopularniejszych jest jedzenie karpia. W polskiej tradycji karp jest symbolem obfitości i dobrobytu.

Tradycja jedzenia karpia w Wigilię sięga średniowiecza. Uważa się, że w tym czasie ludzie jedli ryby w Wigilię, ponieważ nie wolno im było jeść mięsa i drobiu. Karp był popularnym wyborem, ponieważ o tej porze roku było go dużo w polskich rzekach i jeziorach. Tradycja ta stała się tak popularna, że do dziś Polacy jedzą karpia na kolację wigilijną.

Jednak ryba ta wymaga zaangażowania, wprawy i cierpliwości. Przede wszystkim należy ją prawidłowo oprawić i odpowiednio przygotować do dalszej obróbki.

Poznaj sekret filetowania karpia. Stosują go najwięksi mistrzowie kuchni

Jak usunąć ości z karpia? Ten trik musisz koniecznie poznać!

  • Pozbądź się głowy oraz płetw
  • Złap rybę za ogon, podnieś i ustaw nóż pod kątem
  • Natnij mięso nad ogonem i powoli tnij po kręgosłupie karpia
  • Odwróć rybę i oddziel nożem mięso od kręgosłupa
  • Filety natnij wzdłuż ości żebrowych i wyciągnij większe kawałki
  • Natnij karpia poprzecznie

Ten prosty patent sprawi, że w trakcie smażenia małe ostki rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury. Tym samym zniknie ryzyko wbicia sobie ości w jamę ustną lub gardło.

Więcej o: