Podgrzej z przyprawami i namocz w nim śledzie. Będą delikatne i soczyste jak nigdy

Tradycyjne moczenie śledzi w wodzie to sposób na pozbycie się zabójczych ilości soli. Lekko słony, miękki i soczysty śledź to główny składnik wielu potraw świątecznych. Woda nie jest jednak jedyna. Namocz śledzie w tych produktach, a nie pożałujesz. Już nigdy nie sięgniesz po zwykłą wodę.

Śledzie to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Przed świętami zwykle kupujemy zabójczo słone filety, które przed przyrządzaniem potraw, takich jak śledzie w śmietanie, w occie czy po kaszubsku należy porządnie wymoczyć. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru soli, ale też zmiękczamy mięso i sprawiamy, że zapach i smak śledzia stają się delikatniejsze i nie tak intensywne. Najpopularniejszą metodą jest wrzucenie śledzi do miski z zimną wodą i pozostawienie ich do namoczenia na całą noc. Okazuje się, że woda to nie jedyny i prawdopodobnie wcale nie najlepszy sposób. Sprawdź, w czym jeszcze moczyć śledzie. Niektóre propozycje mogą cię zaskoczyć.

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

W czym moczyć śledzie? Wypróbuj... mleko

Moczenie matiasów w mleku to najlepszy sposób, by pozbyć się nadmiaru soli z filetów. To właśnie mleko wyciągnie sól z ryby w szybki sposób. Śledzie w mleku mocz przez ok. 2 godziny. Lepiej nie trzymaj ich dłużej. Filety moczone w mleku stają się delikatniejsze niż te moczone w samej wodzie. Miskę trzymaj w lodówce. Pamiętaj też, że zarówno ryba, jak i mleko powinny być zimne.

Moczenie śledzi. Zamiast wody i mleka, sięgnij po te produkty

Woda i mleko to co prawda najpopularniejszy, ale nie jedyny sposób na delikatne, kruche i odsolone filety. Równie skutecznymi sposobami jest namoczenie śledzi w piwie czy maślance. Brzmi niecodziennie? Oto jak to zrobić.

  1. Moczenie śledzi w piwie: szklankę piwa zagotuj w garnuszku z liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu. Odstaw do przestudzenia. Zimnym piwem zalej śledzie, dodaj łyżkę oleju i odstaw na 12 godzin.
  2. Moczenie śledzi w winie: szklankę wina zagotuj z przyprawami, najlepiej korzennymi, jak anyż, cynamon czy goździki. Przestudź, zalej śledzie i odstaw na 12 godzin. Tak namoczone śledzie najlepiej sprawdzą się w przepisach na śledzie w korzennej zalewie.
  3. Moczenie śledzi w maślance: filety zalej maślanką, odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie usuń nadmiar produktu, możesz filety wypłukać pod bieżącą wodą. Śledzie będą kruche, ale lekko kwaśne.
Więcej o: