Podgrzej z przyprawami i namocz w nim śledzie. Będą delikatne i soczyste jak nigdy

Tradycyjne moczenie śledzi w wodzie to sposób na pozbycie się zabójczych ilości soli. Lekko słony, miękki i soczysty śledź to główny składnik wielu potraw świątecznych. Woda nie jest jednak jedyna. Namocz śledzie w tych produktach, a nie pożałujesz. Już nigdy nie sięgniesz po zwykłą wodę.

Śledzie to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Przed świętami zwykle kupujemy zabójczo słone filety, które przed przyrządzaniem potraw, takich jak śledzie w śmietanie, w occie czy po kaszubsku należy porządnie wymoczyć. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru soli, ale też zmiękczamy mięso i sprawiamy, że zapach i smak śledzia stają się delikatniejsze i nie tak intensywne. Najpopularniejszą metodą jest wrzucenie śledzi do miski z zimną wodą i pozostawienie ich do namoczenia na całą noc. Okazuje się, że woda to nie jedyny i prawdopodobnie wcale nie najlepszy sposób. Sprawdź, w czym jeszcze moczyć śledzie. Niektóre propozycje mogą cię zaskoczyć.

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

W czym moczyć śledzie? Wypróbuj... mleko

Moczenie matiasów w mleku to najlepszy sposób, by pozbyć się nadmiaru soli z filetów. To właśnie mleko wyciągnie sól z ryby w szybki sposób. Śledzie w mleku mocz przez ok. 2 godziny. Lepiej nie trzymaj ich dłużej. Filety moczone w mleku stają się delikatniejsze niż te moczone w samej wodzie. Miskę trzymaj w lodówce. Pamiętaj też, że zarówno ryba, jak i mleko powinny być zimne.

Śledzie w śmietanie Tradycyjny śledź w śmietanie już ci się znudził? Dodaj do niego ten owoc

Moczenie śledzi. Zamiast wody i mleka, sięgnij po te produkty

Woda i mleko to co prawda najpopularniejszy, ale nie jedyny sposób na delikatne, kruche i odsolone filety. Równie skutecznymi sposobami jest namoczenie śledzi w piwie czy maślance. Brzmi niecodziennie? Oto jak to zrobić.

  1. Moczenie śledzi w piwie: szklankę piwa zagotuj w garnuszku z liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu. Odstaw do przestudzenia. Zimnym piwem zalej śledzie, dodaj łyżkę oleju i odstaw na 12 godzin.
  2. Moczenie śledzi w winie: szklankę wina zagotuj z przyprawami, najlepiej korzennymi, jak anyż, cynamon czy goździki. Przestudź, zalej śledzie i odstaw na 12 godzin. Tak namoczone śledzie najlepiej sprawdzą się w przepisach na śledzie w korzennej zalewie.
  3. Moczenie śledzi w maślance: filety zalej maślanką, odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie usuń nadmiar produktu, możesz filety wypłukać pod bieżącą wodą. Śledzie będą kruche, ale lekko kwaśne.

Mrożone pierogi Jak zamrozić pierogi? To banalne! Dzięki temu będą zachwycać długi czas

Więcej o: