Tradycyjne potrawy wigilijne potrafią wymienić już najmłodsze dzieci. Jeśli na swoim stole chcesz w tym roku znaleźć coś innego, sprawdź potrawy znane tylko w niektórych regionach Polski. Mogą cię one naprawdę zaskoczyć. Zobacz, czy któraś będzie ci odpowiadać.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Podczas wigilijnej kolacji na świątecznym stole są raczej postne potrawy. Wszystko ze względu na ścisły post, który zachowują wyznawcy religii katolickiej. Jednak tego dnia, owoce są jak najbardziej dozwolone. Dlatego mieszkańcy z okolic Nowego Sącza i Limanowej wymyślili słodszy przysmak. Na świątecznym stole w tym regionie znajdą się pierogi z suszonymi śliwkami. Do ich wykonania używają śliwek, z którego wcześniej był robiony kompot z suszu.
Jeśli interesuje cię coś naprawdę ciekawego i nowego na twoim świątecznym stole, spróbuj tradycyjnej potrawy z okolic Podkarpacia. Gołąbki z kaszą i ziemniakami, są tam prawdziwym przysmakiem. Co więcej, danie może być podawane w Wigilię, ale będzie też doskonałe następnego dnia. Wystarczy w Boże Narodzenie odsmażyć je razem z boczkiem, a zdobędą nowy jeszcze lepszy smak.
Jedną z tradycji na Śląsku jest niespożywanie posiłków, aż do kolacji wigilijnej. Dzieciom jednak trudno było w tym wytrwać. Dlatego specjalnie dla nich wymyślono wodzionkę, czyli zupę z wody i chleba. Choć brzmi to dziwnie, to jednak potrafi być prawdziwym przysmakiem. Do wody dodaje się czerstwego chleba, masła i czosnku. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, spróbuj wykonać wodzionkę.