Kiedy dodać warzywa? Gotując rosół lepiej nie popełniaj tego błędu. Może spotkać cię rozczarowanie

Rosół to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych zup. Sprawdza się niezawodnie na rodzinnych spotkaniach, ale też rozgrzewa przy przeziębieniu. Okazuje się jednak, że przygotowanie tej zupy nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wyjaśniamy, jak ugotować smaczny rosół.

Rosół to niezawodny pomysł na obiad z rodziną. Choć od lat pojawia się na stole w wielu polskich domach, to jednak nie wszyscy gotują go z taką łatwością. Zdarza się, że zupa wychodzi mętna i bez wyraźnego smaku. Co zrobić, by tego uniknąć? 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zainteresował cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na buzz.gazeta.pl

Jakie składniki najlepiej dodać do rosołu? Każdy z nich pełni ważną funkcję

Podstawą zupy jest mięso. Najczęściej wybiera się kurę, ponieważ drób intensywniej oddaje aromat i mięknie szybciej niż wołowina. Trzeba pamiętać, by mięso było dobrej jakości i zostało umyte przed włożeniem do garnka. Równie ważny jest dobór warzyw, ponieważ każde ma swoją rolę w bulionie. Marchewka i opalona cebula nadadzą wywarowi kolor i odpowiedni aromat. Korzeń pietruszki zrównoważy smak, a por i seler dodadzą trochę ostrości. Wśród przypraw powinny znaleźć się  natomiast liście pietruszki.

Śledzie w śmietanieTradycyjny śledź w śmietanie już ci się znudził? Dodaj do niego ten owoc

W którym momencie dodać warzywa? Ten błąd może cię kosztować cały garnek zupy

Dobór składników to nie wszystko. Rosół powinien być zarówno smaczny, jak i klarowny. Osiągniesz to, jeśli wszystkie składniki dodasz do garnka w odpowiednich odstępach czasu. Zacznij od mięsa. Przed gotowaniem możesz włożyć je do zimnej wody na kilka godzin. To poprawi później kolor rosołu. Mięso powinno się gotować przez około dwie godziny. Warzywa należy dodać dopiero w połowie gotowania. Nie mogą leżeć we wrzątku dłużej niż półtorej godziny, ponieważ rozmiękną i stracą swój kształt. Zupa stanie się wtedy mętna i straci wyrazisty smak. Pamiętaj, aby przed dodaniem jarzyn pozbyć się z rosołu piany i szumowin. Na koniec dodaj trochę soli. Zbyt wczesne posolenie sprawi, że zupa będzie za słona. Całość gotuj na małym ogniu. 

Gotowanie ziemniakówDodaj łyżkę do ziemniaków. Dzięki temu ugotują się znacznie szybciej

Co zrobić, by rosół nie zmętniał? Spróbuj tego triku

By mieć pewność, że twoja zupa nie straci smaku i koloru, możesz wypróbować triku profesjonalnych kucharzy. Wystarczy, że wlejesz do gorącego rosołu szklankę zimnej wody. W ten sposób obniżysz temperaturę wywaru i spowolnisz jego gotowanie. Dzięki temu rosół stanie się bardziej klarowny.

Więcej o: