Rosół to niezawodny pomysł na obiad z rodziną. Choć od lat pojawia się na stole w wielu polskich domach, to jednak nie wszyscy gotują go z taką łatwością. Zdarza się, że zupa wychodzi mętna i bez wyraźnego smaku. Co zrobić, by tego uniknąć?
Zainteresował cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na buzz.gazeta.pl
Podstawą zupy jest mięso. Najczęściej wybiera się kurę, ponieważ drób intensywniej oddaje aromat i mięknie szybciej niż wołowina. Trzeba pamiętać, by mięso było dobrej jakości i zostało umyte przed włożeniem do garnka. Równie ważny jest dobór warzyw, ponieważ każde ma swoją rolę w bulionie. Marchewka i opalona cebula nadadzą wywarowi kolor i odpowiedni aromat. Korzeń pietruszki zrównoważy smak, a por i seler dodadzą trochę ostrości. Wśród przypraw powinny znaleźć się natomiast liście pietruszki.
Dobór składników to nie wszystko. Rosół powinien być zarówno smaczny, jak i klarowny. Osiągniesz to, jeśli wszystkie składniki dodasz do garnka w odpowiednich odstępach czasu. Zacznij od mięsa. Przed gotowaniem możesz włożyć je do zimnej wody na kilka godzin. To poprawi później kolor rosołu. Mięso powinno się gotować przez około dwie godziny. Warzywa należy dodać dopiero w połowie gotowania. Nie mogą leżeć we wrzątku dłużej niż półtorej godziny, ponieważ rozmiękną i stracą swój kształt. Zupa stanie się wtedy mętna i straci wyrazisty smak. Pamiętaj, aby przed dodaniem jarzyn pozbyć się z rosołu piany i szumowin. Na koniec dodaj trochę soli. Zbyt wczesne posolenie sprawi, że zupa będzie za słona. Całość gotuj na małym ogniu.
By mieć pewność, że twoja zupa nie straci smaku i koloru, możesz wypróbować triku profesjonalnych kucharzy. Wystarczy, że wlejesz do gorącego rosołu szklankę zimnej wody. W ten sposób obniżysz temperaturę wywaru i spowolnisz jego gotowanie. Dzięki temu rosół stanie się bardziej klarowny.