Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez bigosu. Część przyrządza go według receptury babci, mamy lub samodzielnie znalazła sposób na doskonały smak tej potrawy w internecie. Te osoby, które nadal poszukują tej jedynej receptury oraz sposobu na doskonały smak bigosu dobrze trafiły. Podpowiadamy, kiedy najlepiej zacząć go gotować, aby był najpyszniejszy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bigos na święta powinniśmy zacząć robić kilka dni przed wigilią, jednak są zwolennicy teorii, że bigos można zacząć gotować nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i wówczas jest najsmaczniejszy. W kolejnych dniach należy codziennie go odgrzewać dzięki temu stanie się niezwykle aromatyczny i zyska pełny smak. Najlepiej podgrzać go, a następnie gotować pięć minut. Osobom, które są zabiegane w okresie przedświątecznym, przypominamy, że tę potrawę można przygotować nawet na kilka tygodni wcześniej, a następnie ją zamrozić.
Bigos to danie, które długo się gotuje, a do tego często podgrzewa. Najczęściej oprócz przygotowywania bigosu przyrządzamy również inne potrawy, przez co możemy nie zauważyć, że bigos się przypala. Na szczęście nie musisz go wyrzucać. Znamy sposób na to, aby pozbyć się posmaku spalenizny. Wystarczy, że wyciągniesz bigos z garnka, z pominięciem przypalonych fragmentów i przełożysz go do innego naczynia, a następnie zagotujesz z korkiem w środku. Drewno pochłonie zapach spalenizny i przywróci pierwotny smak potrawy.