Kiedy gotować bigos? Trzymaj się tego terminu! Odpowiednio się "przegryzie" i zachwyci gości

Nie od dziś wiadomo, że bigos to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań i to nie tylko na Święta. Nic dziwnego, jest aromatyczny i ma bogaty smak. Ta świąteczna potrawa nie zawsze jednak wychodzi idealnie. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas przygotowywania bigosu i kiedy zacząć gotować bigos, aby "przegryzł się" na Święta.

Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez bigosu. Część przyrządza go według receptury babci, mamy lub samodzielnie znalazła sposób na doskonały smak tej potrawy w internecie. Te osoby, które nadal poszukują tej jedynej receptury oraz sposobu na doskonały smak bigosu dobrze trafiły. Podpowiadamy, kiedy najlepiej zacząć go gotować, aby był najpyszniejszy. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Kiedy gotować bigos przed Świętami? Przestrzegaj tych zasad, a wyjdzie doskonały 

Bigos na święta powinniśmy zacząć robić kilka dni przed wigilią, jednak są zwolennicy teorii, że bigos można zacząć gotować nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i wówczas jest najsmaczniejszy. W kolejnych dniach należy codziennie go odgrzewać dzięki temu stanie się niezwykle aromatyczny i zyska pełny smak. Najlepiej podgrzać go, a następnie gotować pięć minut. Osobom, które są zabiegane w okresie przedświątecznym, przypominamy, że tę potrawę można przygotować nawet na kilka tygodni wcześniej, a następnie ją zamrozić. 

ZUS może wstrzymać wypłatę emerytury. Zmieniono limity ws. dorabiania do wcześniejszej emerytury (zdjęcie ilustracyjne)Dorabianie do wcześniejszej emerytury. Od grudnia obowiązują nowe limity

Jak uratować przypalony bigos? Korek po winie zdziała cuda

Bigos to danie, które długo się gotuje, a do tego często podgrzewa. Najczęściej oprócz przygotowywania bigosu przyrządzamy również inne potrawy, przez co możemy nie zauważyć, że bigos się przypala. Na szczęście nie musisz go wyrzucać. Znamy sposób na to, aby pozbyć się posmaku spalenizny. Wystarczy, że wyciągniesz bigos z garnka, z pominięciem przypalonych fragmentów i przełożysz go do innego naczynia, a następnie zagotujesz z korkiem w środku. Drewno pochłonie zapach spalenizny i przywróci pierwotny smak potrawy. 

Dzień wolny za święto w niedzielę. Czy przysługuje nam dodatkowy dzień wolny za Nowy Rok? (zdjęcie ilustracyjne)Dzień wolny za święto w niedzielę. Kodeks pracy jasno określa zasady

Więcej o: