Jak dbać o żywotnik, aby był zawsze zielony i bujny? Warto sięgnąć po nawozy dedykowane iglakom, jednak z powodzeniem możesz przygotować, także własny nawóz. Jak go zrobić? Wyjaśniamy!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zamiast wydawać krocie w sklepach ogrodniczych, warto sięgnąć po domowe sposoby. Dzięki temu trikowi twój żywopłot odżyje i będą zielone cały rok. Wystarczy, że podlejesz je wodą, w której wcześniej gotowały się warzywa. Podczas gotowania, jarzyny tracą część składników odżywczych, które pozostają w wodzie, dlatego, zamiast wylewać woda do zlewu, warto poczekać, aż ostygnie i przelać ją do konewki. Dzięki temu trikowi nie tylko będziesz się cieszyć pięknym żywopłotem, ale też zmniejszysz zużycie wody. Pamiętaj, aby nie podlewać roślin wodą, w której znajdowały się przyprawy lub sól, mogą one zaszkodzić tujom.
Innym naturalnym nawozem będzie gnojówka z pokrzywy. Wystarczy, że podczas plewienia, zamiast wyrzucać pokrzywę, zbierzesz ją, wrzucisz do wiadra i zalejesz wodą. A następnie pozostawisz roślinę w wiadrze na kilka tygodni. Gnojówkę powinniśmy mieszać raz dziennie. Kiedy zakończy się fermentacja (po dwóch tygodniach), a nawóz przestanie się pienić, to będzie znaczyło, że możesz już podlewać tuje tym roztworem. Pamiętaj jednak, aby go rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:10. Gnojówka z pokrzywy nie traci swoich właściwości przez 1,5 miesiąca. Tak samodzielnie przygotowany nawóz jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, krzemu oraz potasu.