Suszenie pomarańczy to dość popularna czynność przed świętami. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to popularna ozdoba na choinkę. Proces jej wykonania wcale nie jest trudny, a owoce nie ściemnieją i będą stanowić piękną dekorację pod warunkiem, że wiesz jak to zrobić. Zobacz, jakie to proste!
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wybierz najładniejsze pomarańcze i pokrój je w plastry. Ich szerokość powinna wynosić około 5 milimetrów. Uważaj jednak, aby nie pokroić ich zbyt cienko, ponieważ mogą wtedy popękać lub spalić się w trakcie suszenia. Jednak zbyt grube plastry, będą znacznie wolniej schły. Po pokrojeniu osusz pomarańcze przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie wybierz sposób suszenia, który ci najbardziej odpowiada.
Jeśli wolisz szybszy sposób na suszenie pomarańczy, wybierz piekarnik. Wystarczy, że podążysz za instrukcją:
Dzięki temu pomarańcze będą pięknie i równomiernie wysuszone, a co więcej nie powinno zbytnio ściemnieć.
Choć ten sposób jest czasochłonny, to jest również najprostszym. Co więcej, w mieszkaniu będzie unosić się piękny cytrusowy zapach. Jeśli wolisz ten sposób, podążaj za instrukcją:
Sposób jest ekologiczny i ogranicza ryzyko spalenia owoców do minimum. Ponadto w mieszkaniu uniesie się piękny cytrusowy zapach, który wzbudzi w tobie świątecznego ducha.