Każda rodzina ma nieco odmienne zwyczaje bożonarodzeniowe, jednak sałatka jarzynowa to pozycja obowiązkowa chyba w większości domów. Jej skład oczywiście może się nieznacznie różnić w zależności od indywidualnych upodobań, ale podstawy są takie same, co oznacza, że potrawa ta nie jest z reguły bardzo trwała pod względem świeżości. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą przechowywać ją dłużej. O czym zatem należy pamiętać, aby uniknąć marnowania jedzenia?
Interesują cię porady kulinarne? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl.
Sałatka jarzynowa powinna naturalnie być przechowywana w lodówce. Można ją umieścić w misce, którą dodatkowo owiniemy folią lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Należy jednak pamiętać, że gotowane warzywa dość szybko ulegają procesowi fermentacji. Zjawisko to może być dodatkowo przyspieszone, jeśli w sałatce znajdują się jajka oraz cebula. W związku z tym sałatka zazwyczaj pozostaje świeża tylko przez 2-3 dni.
Jednym ze sposobów na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej jest wykluczenie wspomnianych powyżej jajek i cebuli. Nie wszyscy jednak będą chcieli z tych składników rezygnować, a dodawanie ich osobno w późniejszym etapie może być uciążliwie. Znacznie prościej będzie wstrzymać się z dodaniem samego majonezu. Co ważne, brak tego składnika może pomóc przedłużyć świeżość sałatki nawet do tygodnia.
Powszechnym rozwiązaniem na zachowanie świątecznych posiłków na późniejszy okres jest ich zamrażanie. Czy zatem można zamrozić sałatkę jarzynową z majonezem? Zdecydowanie nie. Jednak sałatkę bez majonezu już tak! Pamiętaj, aby w jej składzie nie było ogórków kiszonych, jajek i cebuli, gdyż produkty te znacząco tracą na jakości w procesie mrożenia, co wpłynie niekorzystnie na smak całej sałatki. Najlepiej jest też mrozić raczej niewielkie porcje, które zjemy na raz.