Orzechy włoskie, choć wysoko kaloryczne, są bardzo zdrowe. Jednak mimo to, warto włączyć je do codziennej diety. Są pełne magnezu, żelaza, potasu oraz zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas alfa-linolenowy, który ma działanie przeciwzapalne). Pobudzają pracę mózgu i koncentrację. Nim sięgniesz po dziadka do orzechów czy inne metody do łupania skorupek, sprawdź te triki z użyciem orzechów.
Po więcej porad zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Co daje zalewanie całego orzecha wrzątkiem? Po jedynie 30 minutach takiej kąpieli, do rozłupania orzechów wystarczy zwykły cienki nóż. Koniec z dziadkiem do orzechów i siłowaniem się z łupiną. Wystarczy czubek noża wbić w miejsce łączące połówki skorupek. Jeśli jesteś fanem słonych orzechów, wystarczy dodać do wody soli, co jeszcze bardziej ułatwi otwieranie orzecha przy pomocy noża.
Orzechy włoskie można spożywać od razu po usunięciu łupiny, ale również i w inny sposób. Orzechy można użyć do wypieków, jako przekąski, zalać je oliwą z oliwek czy namoczyć i ususzyć. Łupiny jednak zazwyczaj są od razu wyrzucane. Czy da się je jakoś wykorzystać? Otóż tak. Łupiny z orzecha po przygotowaniu mogą przyciemnić kosmyki włosów i nadać im refleksy. Należy skorupki zalać wrzącą wodą i odstawić do czasu wystygnięcia. Taki napar następnie należy przecedzić i płukać nim włosy. Płukanka najlepiej sprawdzi się u rudowłosych i szatynów. Woda, w której maczany był cały orzech, też świetnie się sprawdzi pod warunkiem, że nie była osolona.
Domowa maska do włosów z łupin orzechów włoskich jest przeznaczona dla osób z ciemnym kolorem włosów! Ta maseczka sprawi, że twoje włosy będą mocne i lśniące. Łupiny należy mocno rozdrobnić, początkowo można użyć do tego młotka, a następnie kawałki rozdrobnić w moździerzu. Do rozdrobnionych łupinek dodać łyżkę oliwy i nanieść ją na włosy. Pamiętajcie jednak żeby robić to w rękawiczkach, aby uniknąć przebarwienia rąk i paznokci. Mieszankę pozostawić na włosach przez 30 minut, a następnie dokładnie spłukać.