Jak przechowywać pierniczki? Zapamiętaj te triki, a pozostaną miękkie i pyszne jeszcze po Nowym Roku

Pierniki to jeden ze świątecznych przysmaków obok, którego łasuchy nie potrafią przejść obojętnie. Co zrobić, aby pierniki były miękkie i smaczne przez długi czas? Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać pierniki. Wyjaśniamy także, jak długo po upieczeniu pirniki są dobre do spożycia.

Pieczenie i gotowanie świątecznych potraw zaczyna się w wielu domach nawet kilka tygodni przed wigilią. To właśnie pierniki możemy z powodzeniem przygotować na początku grudnia. Trzeba jednak pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tych słodkości, aby były miękkie i nie spleśniały.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Jak przechowywać pierniki? Włóż do puszki te produkty a będą niezwykle miękkie

Zaraz po upieczeniu pierniki są twarde. Co zrobić, aby stały się delikatne i miękkie? Po ich upieczeniu poczekaj, aż ostygną, a następnie przełóż je do puszki. Jeśli włożysz do niej oprócz pierników skórkę pomarańczy lub pół jabłka albo kromkę chleba to staną się miękkie. Nie trzymaj jednak tych produktów za długo w jednym miejscu, Należy je wyciągnąć z puszki po dwóch dniach, aby nie spleśniały.

Triki na przechowywanie pierników. Pamiętaj o tych zasadach

Pierniki możesz także przechowywać w lodówce w dużym szklanym pojemniku. Najważniejsze, aby były szczelnie zamknięte. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Najlepiej postawić pierniki w chłodnym i zacienionym miejscu, oprócz lodówki możesz je schować w nieogrzewanej spiżarni. Najważniejsze przy przechowywaniu pierników jest ich szczelne zamknięcie, w przeciwnym wypadku na wypiekach może pojawić się pleśń

Jak długo można przechowywać pierniki? Warto przygotować je już na początku grudnia

Pierniki to słodkie ciasteczka, które odpowiednio przechowywane mogą wytrzymać kilka tygodni, a nawet miesięcy. Pierniki z nadzieniem będą dobre do miesiąca od ich upieczenia, z kolei te bez nadzienia, nawet kilka miesięcy. Przygotowywanie świątecznych potraw warto zacząć właśnie od nich. Przez kilka tygodni zmiękną i będą miały idealną konsystencję, kiedy wspólnie z rodziną zasiądziesz do kolacji wigilijnej. 

Więcej o: