Pieczenie i gotowanie świątecznych potraw zaczyna się w wielu domach nawet kilka tygodni przed wigilią. To właśnie pierniki możemy z powodzeniem przygotować na początku grudnia. Trzeba jednak pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tych słodkości, aby były miękkie i nie spleśniały.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zaraz po upieczeniu pierniki są twarde. Co zrobić, aby stały się delikatne i miękkie? Po ich upieczeniu poczekaj, aż ostygną, a następnie przełóż je do puszki. Jeśli włożysz do niej oprócz pierników skórkę pomarańczy lub pół jabłka albo kromkę chleba to staną się miękkie. Nie trzymaj jednak tych produktów za długo w jednym miejscu, Należy je wyciągnąć z puszki po dwóch dniach, aby nie spleśniały.
Pierniki możesz także przechowywać w lodówce w dużym szklanym pojemniku. Najważniejsze, aby były szczelnie zamknięte. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Najlepiej postawić pierniki w chłodnym i zacienionym miejscu, oprócz lodówki możesz je schować w nieogrzewanej spiżarni. Najważniejsze przy przechowywaniu pierników jest ich szczelne zamknięcie, w przeciwnym wypadku na wypiekach może pojawić się pleśń.
Pierniki to słodkie ciasteczka, które odpowiednio przechowywane mogą wytrzymać kilka tygodni, a nawet miesięcy. Pierniki z nadzieniem będą dobre do miesiąca od ich upieczenia, z kolei te bez nadzienia, nawet kilka miesięcy. Przygotowywanie świątecznych potraw warto zacząć właśnie od nich. Przez kilka tygodni zmiękną i będą miały idealną konsystencję, kiedy wspólnie z rodziną zasiądziesz do kolacji wigilijnej.