Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskich domach. Są sycące, a także bardzo zdrowe. Zawierają wiele wartości odżywczych, w tym dużo potasu oraz fosforu. Dostarczają węglowodanów, białka oraz błonnika. Co ważne, ziemniaki są znacznie mniej kaloryczne niż makarony i kasze. Sprawdzają się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w słodkiej odsłonie. Czy jednak na pewno wiesz, jak wydobyć z nich wszystko, co najlepsze? Sprawdź, jak najlepiej wykorzystać to warzywo.
Interesują cię kuchenne porady? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl.
Choć gotowanie ziemniaków wydawać by się mogło prostą sprawą, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze, ziemniaki powinno gotować się w gorącej wodzie. Jeśli włożysz ziemniaki do wrzącej wody, stracą one mniej wartości odżywczych. Kwestia soli jest raczej indywidualna i zależy od naszych upodobań. W większości przypadków jednak doskonale sprawdzi się płaska łyżeczka soli dodana na 1 litr wody. Pamiętaj tylko, że sól powinna dobrze rozpuścić się w wodzie, zanim włożysz do niej ziemniaki. A jak długo gotować ziemniaki? To też zależy, ale zazwyczaj jest to około 20 minut.
Smak ziemniaków ma ogromny wpływ na ich popularność, ale okazuje się, że można go w prosty sposób urozmaicić. Sprawi to, że nasze tradycje dania staną się ciekawsze, a nawet smaczniejsze. Wystarczy, że do gotujących się ziemniaków dodasz pół szklanki soku z cytryny. Nowy smak będzie świeży i nieco egzotyczny, co z pewnością zachwyci cię i twoich gości. Ponadto dzięki dodaniu cytryny, ziemniaki nie ciemnieją i nie rozsypują się.
Równie ciekawym sposobem na urozmaicenie smaku ziemniaków jest dodanie octu. Ocet zagwarantuje nam odrobinę ostrzejszy posmak, który niekiedy może przypominać chipsy. Metoda ta będzie więc idealna, aby przygotować szybką i zdrową przekąskę. Wystarczy, że przygotowywane warzywa pokroisz w plasterki. Ziemniaki z octem niewątpliwie skorzystają też na dodaniu do nich ulubionych przypraw, takich jak zioła czy słodka papryka.