Grzyby mają w kuchni wiele zastosowań. Przydadzą się szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, na przykład przy lepieniu pierogów czy uszek do barszczu. Zdarza się jednak, że od momentu zebrania do gotowania może minąć sporo czasu, dlatego warto je najpierw ususzyć, by nie straciły na smaku i aromatu. Jaka temperatura będzie do tego najlepsza?
Zainteresował cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na Gazeta.pl
Przed rozpoczęciem suszenia grzyby należy dokładnie przygotować. W pierwszej kolejności trzeba je oczyścić z ziemi i resztek ściółki leśnej. W przypadku maślaków trzeba dodatkowo zdjąć skórkę z kapelusza. W przeciwnym razie grzyb po ususzeniu będzie gorzki. Pamiętaj, by wszystkie czynności wykonywać na sucho i nie moczyć grzybów przed suszeniem. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i sprawdź, czy nie są w środku zepsute. Tak przygotowane grzyby wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Grzyby można suszyć na wiele sposobów. Jednym z najczęściej wybieranych jest suszenie w piekarniku. Nastaw sprzęt na termoobieg. Najlepsza temperatura to 40 - 50 stopni Celsjusza. Rozłóż grzyby równomiernie na blaszce i włóż ją do piekarnika. Warto zostawić lekko uchylone drzwiczki, by móc kontrolować proces suszenia i obracać grzyby co jakiś czas na drugą stronę. Czas potrzebny do wysuszenia grzybów zależy od stopnia ich wilgotności. Im bardziej mokre, tym dłużej muszą poleżeć w piekarniku, jednak standardowo zajmuje to około pięciu godzin.
Suszenie grzybów to długotrwały proces i nie każdy może wykorzystać do tego piekarnik na tak długi czas. W tym celu lepiej zaopatrzyć się w specjalną suszarkę. Składa się ona z kilku sit ułożonych jedno nad drugim. Ułóż na nich grzyby i nastaw sprzęt na temperaturę 70 - 90 stopni Celsjusza. Co jakiś czas przekładaj sitka, by grzyby równomiernie się wysuszyły. Możesz wykorzystać do tego także kaloryfer. Rozłóż na grzejniku gazety i połóż na nie grzyby. Jeśli na dworze jest ciepło, możesz je wysuszyć na słońcu. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas do nich zaglądać i sprawdzać cały proces.