Te mandarynki będą najsłodsze! Można je rozpoznać bez obierania. Genialny trik, który ułatwia zakupy

Czy wiesz, jak odróżnić mandarynki? Grudzień to miesiąc cytrusów. Ma to swoją tradycję z czasów PRL, kiedy były to luksusy tylko dla niektórych. Od tamtej pory owoce stały się nierozłączną częścią Świąt. Jak sprawdzić, które mandarynki są słodkie, a które kwaśne? Istnieje banalny trik.

Mandarynki to ulubione owoce Polaków na Święta. Warto jednak wiedzieć, jak sprawdzić, czy cytrusy, które kupujesz, są słodkie i dojrzałe. Dzięki tym sposobom już nigdy nie kupisz kwaśnych mandarynek i będziesz cieszyć się smacznymi owocami.

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Less waste w kuchni. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj skórki od owoców w nietypowy sposób

Czy wiesz, jak odróżnić mandarynki? Zwróć uwagę na kolor owocu i grubość skórki

Choć oczywiste jest to, że najlepiej byłoby spróbować owocu, to jednak w sklepie nie będzie to zbyt stosowne zachowanie. Warto więc zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przyjrzyj się mandarynce, jaki dokładnie ma kolor. Te, które mają najbardziej intensywną pomarańczową barwę, będą najlepsze. Bledsze mogą być mdłe i mieć nieprzyjemny smak. Zwróć także uwagę na grubość skórki. Jeśli będzie cienka, to zwiększy to prawdopodobieństwo, że mandarynka będzie smaczna. W dodatku będzie znacznie łatwiej ją obierać.

Czy wiesz, jak odróżnić mandarynki? Sprawdź, czy owoc jest ciężki i czy intensywnie pachnie

Innym wyznacznikiem tego, czy mandarynka jest smaczna, będzie jej waga. Jeśli jest ciężka, to będzie to oznaczać, że ma ona dużo soku, a w efekcie będzie znacznie słodsza. Lżejsze owoce, to te, które są wyschnięte, a więc nie będą już posiadać najlepszego smaku. Zwracaj także uwagę na zapach mandarynki. Najlepsze będą wydzielać intensywny cytrusowy zapach. To właśnie te będą najbardziej słodkie, a co za tym idzie, najsmaczniejsze.

Choinka Piękne choinki nawet za 20 zł. Gdzie ich szukać? Te postoją najdłużej

Pamiętaj, aby zawsze myć dokładnie owoc. To bardzo ważna zasada

Choć mandarynki przed jedzeniem obiera się ze skórki, to i tak należy je dokładnie umyć. Zbiera się na niej wiele zanieczyszczeń, takich jak kurz, ale także resztki środków grzybobójczych, którymi spryskano owoce, aby przetrwały transport. Nawet podczas obierania, niepożądane substancje mogą zostać na palcach, dlatego zawsze należy umyć mandarynki przed zjedzeniem. 

Dracena wonna. Jak ją uprawiać? Jak pielęgnować dracenę? Pamiętaj o tym, a będzie zawsze zielona

Więcej o: