Mandarynki to ulubione owoce Polaków na Święta. Warto jednak wiedzieć, jak sprawdzić, czy cytrusy, które kupujesz, są słodkie i dojrzałe. Dzięki tym sposobom już nigdy nie kupisz kwaśnych mandarynek i będziesz cieszyć się smacznymi owocami.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Choć oczywiste jest to, że najlepiej byłoby spróbować owocu, to jednak w sklepie nie będzie to zbyt stosowne zachowanie. Warto więc zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przyjrzyj się mandarynce, jaki dokładnie ma kolor. Te, które mają najbardziej intensywną pomarańczową barwę, będą najlepsze. Bledsze mogą być mdłe i mieć nieprzyjemny smak. Zwróć także uwagę na grubość skórki. Jeśli będzie cienka, to zwiększy to prawdopodobieństwo, że mandarynka będzie smaczna. W dodatku będzie znacznie łatwiej ją obierać.
Innym wyznacznikiem tego, czy mandarynka jest smaczna, będzie jej waga. Jeśli jest ciężka, to będzie to oznaczać, że ma ona dużo soku, a w efekcie będzie znacznie słodsza. Lżejsze owoce, to te, które są wyschnięte, a więc nie będą już posiadać najlepszego smaku. Zwracaj także uwagę na zapach mandarynki. Najlepsze będą wydzielać intensywny cytrusowy zapach. To właśnie te będą najbardziej słodkie, a co za tym idzie, najsmaczniejsze.
Choć mandarynki przed jedzeniem obiera się ze skórki, to i tak należy je dokładnie umyć. Zbiera się na niej wiele zanieczyszczeń, takich jak kurz, ale także resztki środków grzybobójczych, którymi spryskano owoce, aby przetrwały transport. Nawet podczas obierania, niepożądane substancje mogą zostać na palcach, dlatego zawsze należy umyć mandarynki przed zjedzeniem.