Korek po winie zwykle ląduje w koszu zaraz po otwarciu butelki. Jak się okazuje to ogromny błąd! Korek może ci bardzo pomóc na co dzień w kuchni, a także w kryzysowej sytuacji przed Świętami. Już nigdy go nie wyrzucisz, jeśli poznasz te genialne triki.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Korek może doskonale uratować świąteczny bigos. To jedna z najbardziej typowych potraw na Wigilię Bożego Narodzenia. Jednak często zdarza się, że może się przypalić. W natłoku obowiązków przed Świętami nie ma w tym nic dziwnego. Jednak przypalony bigos można jeszcze uratować. Wystarczy sięgnąć po korek po winie. Przełóż bigos, bez przypalonych fragmentów do nowego garnka. Następnie włóż do niego korek. W kolejnym kroku zagotuj potrawę. Drewno z korka powinno wchłonąć nieprzyjemny aromat spalenizny, dzięki czemu uratujesz smak bigosu. Pamiętaj jednak aby wyciągnąć korek z potrawy. Nie byłoby dobrze, gdyby wpadł do talerza gości.
Oprócz Świąt i gotowania bigosu korka można także użyć na co dzień w kuchni. Warto włożyć go także do miski z owocami. Drewno pochłonie wilgoć, dzięki czemu będą one dłużej świeże, a także pomoże z problemem owocówek. Dzięki temu, że umieścisz korek w naczyniu z owocami, muszki nie będą chciały się do niego zbliżać.