Jakie buraki wybrać do przygotowania zakwasu? Powinny być, świeże i twarde. Nie należy dodawać starych i miękkich korzeni, ponieważ mogą zepsuć smak zakwasu i sprawić, że szybko będzie nie do użytku.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Magicznym składnikiem w naszym przepisie jest imbir, który doda zakwasowi ostrości, ale nie tylko. Warto dodać imbir do zakwasu, ponieważ ten korzeń pozytywnie wpływa na trawienie, a także rozgrzewa organizm.
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz:
Przygotowywanie zakwasu zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia w plastry buraków. W plastry kroimy także korzeń chrzanu oraz imbiru, a czosnek przekrajamy na pół. Do dużego słoika zaczynamy wkładać buraki, chrzan, imbir, czosnek oraz przyprawy. Następnie gotujemy wodę, a po jej ostudzeniu przelewamy ją do garnka i dodajemy sól. Po wymieszaniu obu składników przelewamy wodę do słoika. Na koniec przykrywamy zakwas ściereczką i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Pamiętaj, aby zaglądać do słoika co jakiś czas i ściągać pianę, która pojawi się na wierzchu. Jeśli woda w słoiku będzie parować, to należy dolewać świeżą.
Jeśli nie wykorzystasz całego zakwasu do przygotowania barszczu, to warto użyć go do przygotowania innych produktów. Zakwas możesz pić sam lub rozcieńczyć z wodą. Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni organizm, oczyści go z toksyn, a także pozytywnie wpłynie na pracę jelit. Z kolei z burków, które zostały po kiszeniu, można przygotować prostą sałatkę, która doskonale będzie pasować m.in. do dań mięsnych. Wystarczy zetrzeć buraki na tarce o grubszych oczkach, dodać odrobię soku z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Jeśli lubisz ostrzejszy smak, to warto dodać pół łyżeczki chrzanu do sałatki.