Zapach świeżo palonej kawy jest tak przepełniony aromatami, że ciężko odmówić sobie choć jednego kubka. Niestety, te fantastyczne aromaty znikają dość szybko. Już po zakończeniu procesu palenia, trzeba działać niemal natychmiast, ponieważ ziarna tracą swój smak. Nieprawidłowo przechowywana kawa, może w zaskakującym tempie stać się nieświeża.
Zobacz wideo
Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czego nie robić przy przechowywaniu kawy? Kilka zasad
Czy zdążyła się kiedyś sytuacja, że kawa z ekspresu była niezbyt smaczna albo pozbawiona głębi? Jeśli tak, mogło być to skutkiem jej niewłaściwego przechowywania. Jak nie przechowywać kawy:
- W przezroczystym pojemniku. Ciepło i światło są niezwykle szkodliwe dla kawy.
- W lodówce. Kawa jest jak gąbka dla zapachów, trzymana w tym samym miejscu co inne rzeczy o intensywnym zapachu, bardzo łatwo przejmie ich aromaty oraz wilgoć z lodówki. Więc jeśli nie masz ochoty na kawę z posmakiem kiełbasy, unikaj trzymania jej w lodówce.
- W zamrażalniku. Proces rozmrażania żywności uwalnia sporą ilość wody, którą kawa niestety wchłonie, przez co obniży się jej jakość.
- W nieszczelnym opakowaniu. Jakość ziaren zaczyna spadać tuż po ich wypaleniu, więc przechowywanie jej w opakowaniu z dostępem do powietrza, sprawi, że szybko zwietrzeje.
Proste zasady do przechowywania kawy ziarnistej. Ciesz się aromatem dłużej
Jak w odpowiedni sposób przechowywać kawę ziarnistą? Wystarczy kilka punktów, żeby kawa się nie zepsuła.
- Najlepiej będzie zostawić ją w oryginalnym opakowaniu, po otwarciu po prostu spiąć je szczelnie klipsem lub spinaczem, i trzymać w zacienionym i suchym miejscu.
- Unikaj zostawiania ziaren w nasłonecznionych miejscach.
- Nie napełniaj młynka do pełna. Lepiej przed każdą kawą dosypać ziaren do ekspresu i uniknąć konieczności picia napoju o gorszej jakości.
Kiedy kawa już zmielona. Gdzie ją trzymać?
Mielona kawa szybciej od ziarnistej traci aromat i smak, dlatego ważne jest, by była przechowywana w szczelnym, nieprzezroczystym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Szafka kuchenna oddalona od wszystkich źródeł ciepła i światła będzie najlepszym miejscem. Istnieją specjalne pojemniki do przechowywania kawy odsysaczem powietrza.