Chyba każdy z nas choć raz wykorzystywał folię aluminiową w kuchni. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że jest ona identyczna z obu stron. Jeśli jednak przyjrzymy się jej odrobinę dokładniej, na pewno szybko zauważymy, że jedna strona jest bardziej matowa, podczas gdy druga jest błyszcząca. Podstawowa zasada działania folii aluminiowej jest prosta: błyszcząca strona zatrzymuje temperaturę posiłku, a strona matowa pomaga temperaturę obniżyć.
Szukasz domowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli chcemy wykorzystać folię aluminiową w piekarniku lub na grillu, ważne będzie zachowanie ciepła potrawy. Oznacza to, że błyszcząca część folii musi być zwrócona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Rozwiązane to znacznie przyspieszy pieczenie mięs, ryb, warzyw, a nawet ciast. Dokładnie w ten sam sposób stosujemy folię do przygotowywania dań na grillu.
Folia aluminiowa do świetny sposób na przedłużenie świeżości jedzenia. W tym przypadku jednak z folią postępujemy odwrotnie: matowa część powinna być skierowana do wewnątrz, a błyszcząca strona na zewnątrz. Pomoże to w zachowaniu niskiej temperatury po włożeniu do lodówki, co z kolei spowolni proces psucia się żywności. Co więcej, przechowywane w ten sposób produkty dłużej zachowują swój aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Folia aluminiowa sama w sobie nie jest niebezpieczna, ale jej niewłaściwe używanie może być groźne. Przede wszystkim, folia nie może być stosowana w kuchenkach mikrofalowych. Intensywne podgrzanie materiału może wywołać iskry, co z kolei niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia urządzenia, a nawet pożaru. Ponadto folia aluminiowa nie powinna być łączona z naczyniami metalowymi, gdyż może tu dojść do niepożądanych reakcji chemicznych. Wpływa to negatywnie na smak potraw, a niekiedy może też być szkodliwe dla zdrowia.