Już niedługo Święta i jest to czas, w którym wiele osób rozpoczyna przygotowania do wigilijnej kolacji. Oprócz ozdób i wielkiego sprzątania warto zrobić wcześniej niektóre potrawy. Idealnie nadają się do tego pierogi. Można je zamrozić, a nie stracą smaku i będą idealne na Wigilię. Zobacz, jak to zrobić.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami
Jak zamrozić pierogi, aby nie straciły smaku i się nie skleiły? Mamy na to genialny trik
Jeśli chcesz zamrozić pierogi, warto poświęcić trochę więcej czasu, aby nie były posklejane i zachowały swój smak. Zbliżają się Święta i ten patent może ci się bardzo przydać. Jeśli chcesz poznać sposób na mrożenie pierogów, tak aby były dobre i nieposklejane, podążaj za poniższą instrukcją:
- Przygotuj tacę, która zmieści się w zamrażalniku, oraz worki do mrożenia jedzenia,
- Zagotuj wodę, w dużym garnku, w którym zmieszczą się wszystkie pierogi, które chcesz mrozić,
- Posól ją, a także dodaj trochę oleju,
- Przegotuj pierogi w wodzie,
- Wysyp trochę mąki na wcześniej przygotowaną tacę i wyłóż na nią pierogi po przegotowaniu, jednak tak, aby się nie stykały,
- Kiedy pierogi wystygną, włóż je na kilka godzin do zamrażarki,
- Kiedy będą już twarde, przełóż je do woreczków do mrożenia.
Dzięki temu nie będą się zlepiać i zachowają swój smak. Będzie dokładnie taki, jakby były świeże. Sprawdź, jakie jeszcze potrawy nadają się do mrożenia.
Jakie produkty można jeszcze bezpiecznie zamrozić? Wytrzymają nawet kilka miesięcy
Nie tylko pierogi możesz spokojnie zamrozić. Inne produkty również się do tego nadają. Do zamrażarki możesz włożyć także:
- Chleb, jeśli pokroisz go i włożysz do zamrażarki, będzie odpowiedni do spożycia nawet przez 3 miesiące,
- Zupa również spokojnie nadaje się do zamrożenia, w zamrażarce wytrzyma nawet 3 tygodnie,
- Jeśli po Świętach zostaną ciasta, to one również nadają się do zamrożenia i zachowają swoją świeżość nawet przez kilka tygodni.