Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt bez chleba, bo jak inaczej zagryźć sałatkę jarzynową czy bigos. Jednak chleb nie należy do produktów długoterminowych i niestety nie udaje się zachować jego świeżości do momentu, gdy sklepy znów będą otwarte, a nie każdy z nas potrafi samemu upiec chleb. Co więc zrobić by jak najdłużej zachował świeżość?
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Aby uniknąć pleśni, należy zapewnić pieczywu odpowiednie warunki. Powinno to być suche miejsce i temperatura w okolicach 18-22 stopni Celsjusza. Należy unikać owijania chleba w folie aluminiowe i spożywcze, ponieważ mogą doprowadzić do szybszego psucia. Folię powinno się zastąpić materiałową ściereczką. Jeśli chcemy powstrzymać rozwijanie się pleśni w chlebaku, wystarczy umyć go wodą z octem.
Każdemu z nas wyschło kiedyś pieczywo. Należy pamiętać, że dobry chlebak z naturalnego drewna powstrzyma nie tylko pleśń, ale też opóźni wysuszanie się chleba. Jeśli chcemy jeszcze bardziej wydłużyć okres wysychania chleba, możemy go owinąć w lniany woreczek albo w pergamin. Naturalne materiały będą chronić chleb, ale pozwolą mu nie zaparzyć się w środku.
Świetnym sposobem na zachowanie świeżości pieczywa jest zamrożenie go, co zapobiega marnowaniu się żywności. Pieczywo może leżeć w zamrażalniku aż do trzech miesięcy. Wystarczy włożyć świeże pieczywo w szczelnym opakowaniu (może być worek foliowy) do zamrażalnika. Kiedy chcemy je rozmrozić, należy pamiętać, by unikać robienia tego w mikrofali, można zostawić je do rozmrożenia w lodówce, w temperaturze pokojowej lub wstawić na chwilę do piekarnika.