Przygotowując ulubioną sałatkę lub kanapki, jedną z najbardziej nieprzyjemnych czynności jest obieranie jajek. Trwa to długo, a skorupka nie chce współpracować. Co zrobić w takiej sytuacji? Wypróbuj kilku prostych trików, by zmiękczyć skorupkę i sprawnie obrać jajko.
Więcej porad i artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Do obierania jajek potrzeba trochę cierpliwości. Jest jednak prosty sposób, który przyspieszy ten proces. Wystarczy, że w trakcie gotowania jajek wrzucisz do wody...cytrynę! Pokrój owoc na plasterki i dodaj je go gotującej się wody. Po gotowaniu wyjmij jajka i uderz w nie delikatnie łyżką. Skorupka pęknie na pół i z łatwością zejdzie. W ten sposób zaoszczędzisz czas i nie spędzisz kilkunastu minut na obieraniu.
Dodanie cytryny nie jest jedynym sposobem na uporanie się ze skorupką. Jeśli nie chcesz zużywać owocu, dolej do gotującej się wody pół łyżeczki octu. Efekt będzie tak samo zadowalający. Podobnie zadziała wsypanie pół łyżeczki soli. W takiej sytuacji trzeba jednak pamiętać, by jajka odleżały w temperaturze pokojowej przynajmniej godzinę przed gotowaniem. Nie mogą trafić prosto z lodówki do wrzątku. Innym produktem, który możesz wrzucić do wody w takiej ilości jak sól czy ocet, jest soda oczyszczona.
Jeden z najszybszych sposobów na pozbycie się skorupki jest banalnie prosty, choć nie każdy o nim pamięta. Nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych produktów. Wystarczy pojemnik z przykrywką. Włóż do niego tyle jajek, ile zmieścisz. Zalej je wodą, zamknij pokrywkę i zacznij energicznie potrząsać pudełkiem. Odczekaj 30 minut. Po tym czasie skorupka rozmięknie i ściągniesz ją w ekspresowym tempie. W ten sposób zaoszczędzisz czas i obierzesz nie jedno, a kilka jajek jednocześnie.