Nalewanie oleju prosto z butelki często kończy się zbyt dużą jego ilością na patelni lub naczyniu. Niestabilny strumień znacznie utrudnia kontrolowanie ilości, jaką chcemy nalać. Możliwe, że jest to spowodowane zawleczką od oleju, którą jak się okazuje, niesłusznie wyrzucamy. Wystarczy jeden prosty trik, by uniknąć tego problemu.
Więcej porad i artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Plastikowe butelki z olejem, posiadają zawleczkę pod korkiem. Jest ona obecna nie tylko w standardowych litrowych opakowaniach, ale również w tych większych butlach. Po zerwaniu zawleczki nie wyrzucaj jej do kosza. Oderwij ją i ponownie włóż do butelki z olejem. Przed włożeniem odwróć ją jednak do góry nogami, tak by plastikowe kółeczko, którego używasz do oderwania zawleczki, znajdowało się na dole. Ten trik przeobrazi twoją butelkę w wygodny dozownik. Zatyczka sprawia, że powstaje lejek regulujący strumień oleju. Ta sztuczka pozwoli Ci zapobiec plamom oleju i jego marnowaniu, a tym samym zaoszczędzisz.
Trik "rodem z tiktoka" jest najprostszym i chyba najlepszym sposobem na pozbycie się nadmiaru tłuszczu w bezpieczny sposób. Wystarczy wyłożyć odpływ zlewu folią aluminiową. Pozostałości po smażeniu wylewamy do niej, musimy jednak pamiętać, że tłuszcz będzie naprawdę gorący. Kiedy olej wystygnie i stężeje, wystarczy wyrzucić go do kosza, a pozostałości, które osiadły na patelni, można usunąć, przecierając ją kawałkiem ręcznika papierowego!