Niezależnie od tego, czy nasza lodówka jest stara lub nowa, brzydki zapach może się w niej osadzić naprawdę na długo. Niewłaściwe użytkowanie sprzętu lub magazynowanie starego jedzenia to najczęstsze przyczyny tego problemu. By się go pozbyć, nie musisz od razu wymieniać lodówki. Wypróbuj kilku prostych trików, które sprawią, że lodówka będzie jak nowa.
Więcej porad i artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przyczyn smrodu, który czujemy po otwarciu lodówki, jest kilka. Najczęściej ten problem jest spowodowany zalegającym starym jedzeniem. O niektórych produktach łatwo zapomnieć, w efekcie czego zaczynają się rozkładać na półkach i pleśnieć. Innym powodem może być problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury lub zatkany odpływ, w którym zatrzymują się resztki jedzenia. Trzeba pamiętać o regularnym sprawdzaniu i myciu lodówki, by zapobiegać brzydkiemu zapachowi.
By zamaskować brzydki zapach, można zastosować naturalny odświeżacz powietrza. Jest nim...cytryna! Wystarczy, że po umyciu lodówki włożysz do środka połówkę tego owocu. Cytrusy doskonale odświeżają sprzęty domowe i szybko wchłaniają smród. Zamiast cytryny, możesz użyć też pomarańczy lub jabłka. Obierz jabłko, pokrój je w ćwiartki i włóż do lodówki. Po kilku dniach wymień je na świeże, by nie zepsuło się w lodówce. W ten sposób wyeliminujesz nieprzyjemny zapach.
Produktem, który doskonale poradzi sobie z usunięciem smrodu z naszego urządzenia, jest soda oczyszczona. Można nią dokładnie wymyć lodówkę. Wystarczy rozpuścić czubatą łyżkę sody w szklance ciepłej wody. W tak przygotowanym płynie zamocz gąbkę i porządnie wyszoruj półki lodówki. Po myciu można użyć sody jako pochłaniacza brzydkiego zapachu. Wysyp ją na talerz i włóż do lodówki. Wymieniaj sodę co kilka dni, by dobrze wchłonęła smród. Takie samo zastosowanie ma proszek do pieczenia.