Opłatek wigilijny. Gdzie kupić opłatek i jak się go wypieka? Ciekawostki o świątecznym wypieku

Dzielenie się opłatkiem to jedna z najpiękniejszych polskich tradycji Bożonarodzeniowych. Opłatek jest dostępny w wielu miejscach, od kościoła aż do centrum handlowego, nawet listonosz może Ci go sprzedać. Mimo tego, że zna go każdy, niewielu zna tajniki jego powstawania.

Zwyczaj łamania się opłatkiem przybył do Polski w XVIII wieku z Niemiec. W innych krajach zwyczaj ten odszedł już w zapomnienie, a w Polsce nie ma Wigilii bez opłatka. Wiele osób jest zaskoczonych, że opłatek powinien być pieczony z użyciem wody święconej lub fakt, że istnieje opłatek bezglutenowy. Co jeszcze warto wiedzieć o tym Świątecznym wypieku.

Zobacz wideo "Niezapomniane święta" - świąteczna propozycja Netfliksa z Lindsay Logan i gwiazdą "Glee" [ZWIASTUN]

 Więcej podobnych artykułów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak powstaje tradycyjny opłatek wigilijny? Opłatek od kuchni

Przepis na opłatek jest bardzo prosty. Wystarczy 120 gram mąki pszennej (najlepiej już takiej odleżanej), pół szklanki wody (w starych przepisach jest zaznaczone, że powinna być to woda święcona) oraz łyżka oleju. Całość wymieszać, aż konsystencja będzie jednolita, przypominająca śmietanę albo ciasto na naleśniki, a następnie upiec. Opłatek można piec na wiele sposobów. Można użyć gofrownicy czy patelni z powłoką teflonową. Ciasto należy wylewać powoli, uważając, żeby się nie rozlało. Czas pieczenia ciasta wynosi około minuty. Następnie należy opłatek odstawić do ostygnięcia i stwardnienia, nie pozwalając mu złapać wilgoci.

Jak pomóc dziecku?Jak ulżyć dziecku, które płacze i nerwowo się wierci? Powodów możesz szukać na skórze

Czy opłatek od razu jest biały? Różne kolory wypieku

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że opłatek, który jest świeżo przygotowany, nie jest biały. Im starszy opłatek, tym jaśniejszy. Tuż po upieczeniu kolor opłatka jest prawie żółty, kilka dni później kremowy i dopiero po około 3 tygodniach czy nawet miesiącu staje się biały. Można również wypiekać kolorowe opłatki takie jak zielony czy czerwony, którymi można się podzielić ze zwierzętami domowymi czy gospodarskimi.

Jazda motocyklem jesienią nie musi być strasznaNiezawodne sposoby na przedłużenie motocyklowego sezonu. Nawet teraz jest co robić

 Tradycja dla osób z celiakią. Opłatek bezglutenowy

Osoby z uczuleniem na gluten lub chore na celiakię powinny mieć specjalnie przygotowany opłatek. Do jego przygotowania wystarczy zamienić zwykłą mąkę na bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną). Dobrze pamiętać, że tradycyjny opłatek zawiera aż do 25 miligramów glutenu na jeden opłatek komunijny, kiedy dozwolona dobowa dawka tego białka dla osób chorych na celiakię, średnio wrażliwych na gluten to 10 miligramów.

Karp smażony - zdjęcie ilustracyjneCo zrobić z olejem po usmażeniu ryby? Podpowiadamy

Więcej o: