Wśród przyczyn powstawania zabrudzeń na szafkach kuchennych jest pryskający tłuszcz z patelni, para wodna, czy rozsypane przyprawy. Te czynności powodują osadzanie się brudu. Sytuacja pogarsza się, jeżeli plamy zaschną. Wtedy problem może być trudny do usunięcia. Jednak istnieją domowe sposoby, które pomogą w pozbyciu się plam, w dodatku bez szorowania. Sprawdź, co możesz zrobić, aby przywrócić szafkom dawny wygląd.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby nie dopuścić do zaschnięcia powstałych plam, należy regularnie czyścić szafki. Najlepiej przecierać szafki mokrą ściereczką po każdym gotowaniu w kuchni, jeżeli zauważysz brud. Dzięki temu usuniesz wszystkie zabrudzenia i nie będzie konieczności robienia specjalnych mieszanek do czyszczenia. Jeżeli jednak plamy zaschną, to nie martw się. Na to też jest trik.
Jeżeli na naszych szafkach znajduje się spora warstwa brudu z tłuszczu, to te dwa składniki z pewnością sobie poradzą. Cytryna i soda oczyszczona rozpuszczą nawet zaschnięty osad. Wlej do miski 2 szklanki ciepłej wody, dodaj szklankę sody, sok z całej cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej mieszaninę do butelki z pompką i spryskaj substancją szafki. Pozostaw ciecz na plamach przez 3 minuty i zetrzyj ją ściereczką lub miękką gąbką, bez szorowania. Jeżeli ten zabieg nie usunie wszystkich zabrudzeń, warto jeszcze raz spryskać szafki i powtórzyć czynność.
Oprócz mieszanki z cytryny i sody oczyszczonej jest jeszcze jedna skuteczna metoda na pozbycie się zabrudzeń. Właściwości czyszczące ma również ocet. Naturalna kwasota z pewnością poradzi sobie także z plamami po tłuszczu. Najlepiej wymieszać go z wodą w proporcjach 1:2 i delikatnie podgrzać. Taką miksturą spryskaj powstałe plamy i również pozostaw na kilka minut. Następnie zetrzyj ciecz gąbką lub ściereczką.