Jaka jest optymalna temperatura w lodówce? Tyle stopni potrzebujesz, aby jedzenie było bezpieczne

Lodówka jest jednym z podstawowych sprzętów domowych. W chłodzie jedzenie dłużej zachowuje świeżość i nie ulega zepsuciu. Odpowiednia temperatura zapobiega rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Jaka jest optymalna temperatura dla twojej lodówki?

Odpowiednia temperatura w lodówce jest ważnym czynnikiem, który wpływa na przydatność do spożycia przechowywanych tam produktów. Krótko mówiąc, jeśli nie będzie zbyt zimno ani zbyt ciepło, żywność dłużej pozostanie świeża i się nie zepsuje. Jaka powinna być optymalna temperatura w lodówce? 

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile stopni powinno być w lodówce? Sprawdzamy

Temperatura w lodówce może się wahać pomiędzy 0 a 5 stopni Celsjusza. W starszych lodówkach temperatura może wzrastać do nawet siedmiu lub ośmiu stopni. Zerowa temperatura oznacza zamrażanie, które nie sprzyja zachowaniu wartości odżywczych i smaku naszych produktów. Natomiast pięć stopni Celsjusza ustala granicę powyżej, której mogą zacząć rozwijać się bakterie. Idealną temperaturą będzie więc pomiędzy dwa a cztery stopnie Celsjusza.

Długie falowane blond włosyOlej rycynowy na włosy działa jak zabieg za kilkaset złotych!

Odpowiednie rozmieszczenie produktów. Przedłużanie świeżości

Ustawienie temperatury na termostacie w lodówce nie oznacza, że będzie ona taka sama dla całego urządzenia. Pionowy rozkład temperatury we wnętrzu lodówki wpływa na poszczególne strefy chłodzenia. Właściwe przechowywanie żywności polega na odpowiednim rozmieszczeniu różnych produktów na półkach i w szufladach. Dolne pojemniki powinny zawierać warzywa i owoce, będąc najcieplejszym miejscem w lodówce. Półka tuż nad szufladami jest idealnym miejscem na świeże mięso i ryby, gdyż temperatura tam wynosi 2 stopnie Celsjusza. Środkowe półki świetnie sprawdzą się przy produktach mlecznych, jajkach, ciastach czy wędlinach. Górne półki to miejsce na produkty o długich terminach przydatności jak dżemy. Względnie ciepłym miejscem są też przegrody na drzwiach, więc najlepiej stawiać tam produkty wymagające lekkiego schłodzenia jak napoje, koncentraty czy ketchup i musztardę.

Jak pielęgnować skórę niemowlęciaSkóra niemowlaka jest delikatna. Jakie problemy pojawiają się najczęściej?

Więcej o: