Prawie każda osoba lubi jeść dobrze przygotowane dania, jednak cały proces robienia posiłków jest czasami długi, męczący i żmudny. Szczególnie gdy do akcji wkracza cebula. To jakże zdrowe i dobre warzywo potrafi sprawić, że wylewamy litry łez. Jak szybko pokroić cebulę?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cebula to warzywo, które należy najlepiej jak najszybciej pokroić, aby nie zacząć płakać. Wiele osób do krojenia cebuli zakłada okulary lub żuje gumę. Sposoby te może i minimalnie działają, jednak najlepszą opcją będzie szybkie pokrojenie cebuli. Jeden z tiktokerów pokazał sposób na krojenie cebuli, który od razu stał się viralem. Do pokrojenia warzywa wystarczy tzw. obieraczka do warzyw oraz widelec, który musimy wbić w tylną część cebuli. Następnie należy wykonywać ruch do tyłu i do przodu na zmianę obieraczką i mamy niesamowity efekt.
Cebula to warzywo, które ma wiele cennych składników odżywczych i witamin. Osoby z cukrzycą powinny jeść cebulę, gdyż korzystnie wpływa ona na glikemię. Cebula to świetne źródło witaminy C, B, E i K i ułatwia również odkrztuszanie, więc gdy jesteśmy chorzy, warto zjeść kawałek cebuli lub zrobić sobie z niej sok. Jeśli bierzesz antybiotyk, cebula jest dobrym naturalnym probiotykiem, ponieważ zawiera inulinę.
Cebulę należy przechowywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Warzywo to nie lubi jasnego światła. Co ciekawe nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce, a niestety większość osób o tym nie wie. Cebule najlepiej umieścić np. w wiklinowym koszyku, w którym warzywa będą miały dostęp do powietrza. Jeśli po kupieniu cebuli obrałeś ją, możesz włożyć ją do lodówki, jednak należy spożyć takie warzywo w ciągu 48h.