Kompot z suszu to pyszny napój, którego wynalazcami są Łemkowie. Napój ten powinien składać się z trzech rodzajów suszonych owoców, a dokładnie z jabłek, gruszek i śliwek. Jak należy gotować kompot z suszu?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kompot z suszu stał się w wielu polskich domach piękną tradycją. Staropolskie wierzenia głoszą, że każdy, kto pił tan napój, mógł liczyć na długowieczność. Co ciekawe każdy z owoców obecnych w kompocie symbolizował coś innego. Jabłko to miłość, gruszka bogactwo, a śliwki to ochrona przed złą energią.
Przygotowania do zrobienia kompotu najlepiej rozpocząć kilka godzin przed uroczystą kolacją wigilijną. Suszone owoce należy umyć i odcedzić, a następnie moczyć je w 2 lub 3 litrach wody, w zależności od ilości owoców. Namaczanie owoców może trwać nawet 12 godzin, im dłużej, tym lepiej. Po tym czasie zostanie Ci tylko ugotowanie wszystkiego w garnku. Do smaku warto dodać odrobinę cynamonu, kardamonu i anyżu. Czas gotowania kompotu to około 40 minut.
Kompot z suszu ma wiele właściwości zdrowotnych. Witamina C wzmacnia odporność, więc idealnie na ten mroźny czas. Witamina B obecna w napoju świetnie wpływa na układ nerwowy, a witamina E niszczy bakterie. Kompot z suszu świetnie działa na układ trawienny i jest dobrym rozwiązaniem np. na zaparcia.