Ryba to posiłek, który zazwyczaj dominuje na wigilijnym stole. Jednak przygotowanie ryb pozostawia po sobie specyficzny zapach, który czuć przez długi czas. W jaki sposób usunąć zapach ryby z mieszkania?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Specyficzny zapach ryby można łatwo usunąć za pomocą szklanki octu kuchennego. W czasie smażenia postaw niedaleko kuchenki szklankę z octem, który będzie wchłaniał zapach ryby. Jeśli ten sposób nie zdziała, możesz wymieszać wodę z octem w większym garnku, dodać goździki i zacząć wszystko gotować. Podczas smażenia ryby, warto też w całej kuchni porozkładać pokrojone w ćwiartki obrane jabłka. Oczywiście nie można zapominać o włączaniu okapu podczas gotowania oraz o wietrzeniu pomieszczenia co jakiś czas.
Zapach z ryby pozostaje nie tylko w powietrzu, lecz również na użytkowanych naczyniach i sztućcach. Najlepiej, aby aromat ryby usunąć od razu po skończeniu smażenia lub po zjedzeniu potrawy z talerza. Jednak są sytuacje, gdy musimy np. przechować potrawę z ryby przez noc w lodówce. W takim wypadku umycie naczynia można poprzedzić przetarciem połówką cytryny. Naczynia należy myć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu.
Zapach ryby na dłoniach po gotowaniu jest czymś całkiem normalnym. Najprostszym sposobem na uniknięcie tego problemu jest używanie rękawiczek foliowych lub lateksowych do gotowania. Jeśli jednak nie masz przy sobie takich rękawiczek, po gotowaniu umyj ręce pod zimną wodą, a następnie wetrzyj w nie pastę do zębów lub zmieloną kawę. Dzięki temu usuniesz zapach ryby.