Jeśli nie chcemy, ciężkich do usunięcia osadów z tłuszczu i brudu, musimy pamiętać by regularnie czyścić piekarnik. W innym wypadku czeka nas uporczywe szorowanie, które nie zawsze przynosi zamierzone rezultaty. Są jednak inne, domowe sposoby, które szybko rozwiążą ten problem brudnej roboty. Piekarnik znów będzie czysty jak w dniu kiedy został kupiony.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierwsze co widzimy, patrząc na piekarnik to jego szyba. Dlatego, jeśli zaniechamy jej regularnego czyszczenia, osady będą, nas kłóć w oczy. Przejrzysta szyba pomaga w obserwacji potraw podczas pieczenia, ponieważ w niektórych przypadkach otwarcie drzwiczek w celu kontroli może skutkować nieudanym wypiekiem. Ponadto resztki jedzenia i tłuszczu mogą wydzielać szkodliwe substancje, które osiądą na potrawach. Czyste drzwiczki od piekarnika wcale nie wymagają użycia silnych chemicznych detergentów, wystarczą produkty, które prawie każdy ma już w domu.
Drzwiczki otwieramy pod kątem 90 stopni, polewamy je delikatnie gorącą wodą, pilnując, by nie ściekała na podłogę, i całą powierzchnię obsypujemy sodą oczyszczoną. Po upływie kilku minut z foli aluminiowej formujemy kulkę i delikatnie, by nie zarysować szkła, pocieramy drzwiczki. Po wszystkim resztki mieszanki usuwamy za pomocą wilgotnej ściereczki.
Piekarnik można wyczyścić na wiele sposobów, na małe zabrudzenia świetnie sprawdzi się spryskanie wnętrza wodą z octem w proporcji 1:1 i odczekanie kilkunastu minut, a następnie wyszorowanie powierzchni. Jednak na większy brud pomoże wymieszanie trzech opakowań proszku do pieczenia, dwóch łyżek octu i szklanki wody. Produkty umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut. Ten sposób pomoże z usunięciem przypalonego tłuszczu. Po upłynięciu tego czasu piekarnik wyłączamy, a naczynie z mieszanką ostrożnie wyjmujemy. Resztki osadu należy przetrzeć gąbką lub ścierką.