Podczas świątecznych przygotowań nie ma czasu na wpadki tego typu jak rozklejające się pierogi. Kolacja wigilijna to uroczyste wydarzenie, które chcemy, aby było dopięte na ostatni guzik. Właśnie dlatego, warto poznać sprawdzone triki na tak niefortunną okoliczność.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rozklejanie się pierogów to koszmar każdego kucharza kuchni. Dobrze przygotowany farsz, ciasto gotowe, a pierogi w czasie gotowania rozpadają się w garnku? Najczęściej tego przyczyną jest mimo wszystko niewystarczająco wyrobione ciasto. Ciasto należy wyrabiać przez około 6 minut, a czasami dłużej. Jeśli ciasto jest klejące, obsyp je mąką. Zdarza się, że pierogi rozpadają się poprzez przywieranie do dna lub ścianek garnka. Sposobem na to jest stworzenie wiru z wody za pomocą łyżki przed wrzuceniem pierogów lub wlanie odrobiny oleju do gotującej się wody.
Jeśli masz już dobrze wyrobione ciasto, teraz przyszła kolej na odpowiednie sklejenie pierogów. Ten zabieg jest równie istotny, ponieważ jeśli pierogi zostaną źle sklejone mimo dobrego ciasta i tak mogą rozpaść się w czasie gotowania. W sklepie można zakupić foremkę, która skleja nam pierogi — jest to duże ułatwienie w szczególności dla kogoś, kto nie ma doświadczeniu w przygotowywaniu tego dania. Jeśli nie posiadasz takiej foremki, na spokojnie wystarczy Ci zwykły widelec. Na początku musisz dokładnie skleić dwa brzegi ciasta do siebie, a następnie należy docisnąć końcówką widelca brzegi pieroga. Ten sposób jest szybki, łatwi i daje niesamowity efekt dekoracyjny.