Jeżeli szukasz prostego i taniego przepisu na dobrą sałatkę, to odpowiedź może być tylko jedna — sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu, a receptura jest znana wszystkim. Nie dość, że jest smaczna, to na dodatek zawiera w sobie dużo witamin dzięki warzywom. Czy popularna sałatka może jeszcze czymś zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Karol Okrasa zdradza, jaki składnik doda jej niezwykłego smaku. Odpowiedź może cię zaskoczyć.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Karol Okrasa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni. Nie tylko wydaje książki ze wspaniałymi przepisami, ale również prowadzi programy kulinarne. Często dzieli się z Polakami niezwykłymi poradami i wskazówkami dotyczącymi kuchni. Tym razem zdradza, co dodać do sałatki jarzynowej, aby nadać jej niespotykanego dotychczas smaku. Tajnym składnikiem Karola Okrasy jest karmelizowane jabłko.
Karmelizowane jabłko w sałatce jarzynowej sprawi, że popularne danie nabierze niezwykłego smaku. Karol Okrasa zdradza przepis na swoją sałatkę. Przygotowanie kultowej potrawy może zająć więcej czasu, jednak zdecydowanie warto. Oto przepis, którym podzielił się słynny szef kuchni:
Najpierw jabłka należy pokroić w kostkę. Na patelnię wylewamy miód i czekamy, aż zacznie się karmelizować. Kiedy to już nastąpi, dodajemy jabłka i mieszamy, aby nie doprowadzić do przypalenia. Czekamy, aż owoc zmięknie i dolewamy sok z cytryny. Odkładamy patelnię na bok i czekamy, aż ostygnie. Następnie wszystko przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól oraz pieprz i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane karmelizowane jabłka mieszamy z majonezem i śmietaną.