Karol Okrasa zdradza tajny składnik. Dzięki niemu kultowa sałatka jarzynowa będzie jeszcze lepsza

Sałatka jarzynowa to najczęstsza potrawa pojawiająca się na stołach Polaków z okazji różnych uroczystości. Króluje także podczas Wigilii. Jej kultowy smak kochają wszyscy. Karol Okrasa zdradza, co do niej dodać, aby zachwyciła swoim smakiem jeszcze bardziej. O jakim tajnym składniku mowa?

Jeżeli szukasz prostego i taniego przepisu na dobrą sałatkę, to odpowiedź może być tylko jedna — sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu, a receptura jest znana wszystkim. Nie dość, że jest smaczna, to na dodatek zawiera w sobie dużo witamin dzięki warzywom. Czy popularna sałatka może jeszcze czymś zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Karol Okrasa zdradza, jaki składnik doda jej niezwykłego smaku. Odpowiedź może cię zaskoczyć. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Tajemniczy składnik, który poprawi smak sałatki jarzynowej. O czym mowa?

Karol Okrasa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni. Nie tylko wydaje książki ze wspaniałymi przepisami, ale również prowadzi programy kulinarne. Często dzieli się z Polakami niezwykłymi poradami i wskazówkami dotyczącymi kuchni. Tym razem zdradza, co dodać do sałatki jarzynowej, aby nadać jej niespotykanego dotychczas smaku. Tajnym składnikiem Karola Okrasy jest karmelizowane jabłko. 

Przepis na sałatkę jarzynową według Karola Okrasy

Karmelizowane jabłko w sałatce jarzynowej sprawi, że popularne danie nabierze niezwykłego smaku. Karol Okrasa zdradza przepis na swoją sałatkę. Przygotowanie kultowej potrawy może zająć więcej czasu, jednak zdecydowanie warto. Oto przepis, którym podzielił się słynny szef kuchni:

  • 4 ogórki kiszone
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka karmelizowane
  • korzeń selera
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 cytryny
  • koperek
  • 2 łyżki miodu
  • cukier
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować karmelizowane jabłka? Odpowiadamy 

Najpierw jabłka należy pokroić w kostkę. Na patelnię wylewamy miód i czekamy, aż zacznie się karmelizować. Kiedy to już nastąpi, dodajemy jabłka i mieszamy, aby nie doprowadzić do przypalenia. Czekamy, aż owoc zmięknie i dolewamy sok z cytryny. Odkładamy patelnię na bok i czekamy, aż ostygnie. Następnie wszystko przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól oraz pieprz i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane karmelizowane jabłka mieszamy z majonezem i śmietaną. 

Więcej o: