Blachy do pieczenia powinniśmy myć regularnie, najlepiej po każdym pieczeniu, jednak czasem o tym zapominamy. Co zrobić, kiedy tłuszcz przywarł, a przypalenia nie mogą zejść? Sięgnij po jeden z tych produktów i pozbądź się problemu.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić
Czyszczenie blachy piekarnika. Niezawodny sposób na uciążliwe zabrudzenia
Jak usunąć przypalenia z blachy? Najlepiej przygotować domową pastę, która bez trudu usunie zabrudzenia. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku produktów, które najprawdopodobniej masz już w domu. Pastę zrobisz, mieszając ze sobą:
Samodzielnie stworzoną pastą smarujemy wszystkie przypalenia, następnie polewamy plamy octem spirytusowym i czekamy 30 minut. Po upływie tego czasu możemy zacząć szorować blachę gąbką. Po czyszczeniu wypłucz brud pod bieżącą wodą i wytrzyj blachę do sucha.
Jak mrozić pierogi? Poznaj genialny trik, dzięki któremu się nie zlepią
Te triki przydadzą się podczas czyszczenia blachy. Wykorzystasz do nich produkty z szafki kuchennej
Nie tylko domowa pasta do czyszczenia pozwoli ci usunąć brud z blachy. Do sprzątania możesz także użyć sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego oraz soli.
- Wymieszaj trzy łyżki sody oczyszczonej z wodą i nałóż gęstą papkę na przypalenia i pozostaw ją do wyschnięcia. Następnie wyczyść blachę przy użyciu szczotki lub gąbki i spłucz środek oraz brud pod wodą.
- Jeśli chcesz pozbyć się tłustych zabrudzeń, to niezastąpiony będzie roztwór kwasku cytrynowego z wodą. Nałóż go na blachę, a później wyczyść ją za pomocą gąbki. Po czyszczeniu wypłucz blachę pod bieżącą wodą.
- Wsyp sól kuchenna na blachę, a następnie włóż ją do dobrze nagrzanego piekarnika, poczekaj, aż sól zbrązowieje i wyciągnij blachę. Wysyp sól i pozbądź się resztek zabrudzeń pod bieżącą wodą.
5 rzeczy, o których często zapominamy w święta