Blachy do pieczenia powinniśmy myć regularnie, najlepiej po każdym pieczeniu, jednak czasem o tym zapominamy. Co zrobić, kiedy tłuszcz przywarł, a przypalenia nie mogą zejść? Sięgnij po jeden z tych produktów i pozbądź się problemu.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak usunąć przypalenia z blachy? Najlepiej przygotować domową pastę, która bez trudu usunie zabrudzenia. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku produktów, które najprawdopodobniej masz już w domu. Pastę zrobisz, mieszając ze sobą:
Samodzielnie stworzoną pastą smarujemy wszystkie przypalenia, następnie polewamy plamy octem spirytusowym i czekamy 30 minut. Po upływie tego czasu możemy zacząć szorować blachę gąbką. Po czyszczeniu wypłucz brud pod bieżącą wodą i wytrzyj blachę do sucha.
Nie tylko domowa pasta do czyszczenia pozwoli ci usunąć brud z blachy. Do sprzątania możesz także użyć sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego oraz soli.