Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, której w wielu domach nie może zabraknąć podczas kolacji. Ich przygotowanie jest czasochłonne i wymaga wiele pracy. Nie tylko dopracowany farsz jest kluczowy, aby wyszły doskonałe. Należy pamiętać także o idealnym cieście. Co zrobić, kiedy wyjdzie za twarde? Poznaj triki na to, aby ciasto było miękkie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć do przygotowania ciasta na pierogi nie potrzeba wielu składników i wydaje się ono ławę, to bardzo często może wyjść za twarde. Co może być tego przyczyną? W niektórych przepisach do ciasta dodaje się jaja, to one mogą sprawić, że będzie ono za twarde. Ten składnik wzbogaca jego smak, jednak lepiej dodać tylko żółtka i zrezygnować z białek. Inną przyczyną twardego ciasta może być dodawanie zbyt dużej ilości mąki. Lepiej nie sypać jej za dużo podczas wyrabiania ciasta. Warto także oszczędnie podsypywać mąkę na stolnicę podczas wałkowania ciasta.
Co jednak zrobić, kiedy nie udało nam się przygotować idealnego ciasta i wyszło za twarde? Na szczęście istnieje łatwy sposób na szybkie przywrócenie miękkości ciastu. Do zbyt twardego ciasta należy dodać odrobinę ciepłej wody lub śmietany. Ten trik powinien sprawić, że ciasto stanie się bardziej miękkie i elastyczne, a jego wałkowanie będzie dużo łatwiejsze. Wypróbujcie koniecznie!