Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową w lodówce, aby była świeża? Niezbędna wiedza na Święta

Sałatka jarzynowa króluje na wigilijnym stole. Ilość jedzenia, którą przygotowuje się na święta, jest spora. Aby nie marnować żywności, większość dań chowa się do lodówki, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa jest najpopularniejszą sałatką w Polsce. To dobre danie na każdą okazję, dlatego ma swoje miejsce również na Boże Narodzenie. Często przygotowuje się większą ilość tego dania, aby wystarczyło nie tylko na Wigilię, ale całe święta. Aby zachować jej świeżość, wkłada się ją do lodówki. Jednak nie może tam przebywać zbyt długo. Sprawdź, ile czasu sałatka jarzynowa może spędzić w lodówce, aby nadal była świeża i smaczna. 

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

W czym najlepiej przechowywać sałatkę jarzynową? Odpowiadamy

Sałatka jarzynowa to przede wszystkim bogactwo smaków i witamin. Aby danie dłużej zachowało swoją świeżość, warto przełożyć je do szklanych pojemników lub słoików. Te opakowania można szczelnie zamknąć, dzięki czemu ich zawartość może być przechowywana dłużej. Nie należy wkładać do lodówki misek, czy innych niezamkniętych naczyń z sałatką. Może to wpłynąć na szybsze zepsucie się dania. Dodatkowym problemem jest także wchłonięcie zapachów z lodówki, co może spowodować zmianę smaku sałatki jarzynowej.

Jak długo można trzymać sałatkę w lodówce? Możesz się zdziwić

Zbyt długie przechowywanie sałatki w lodówce może spowodować, że zmieni swój smak. Na dodatek istnieje szansa, że się zepsuje, a późniejsze spożycie może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Sałatka jarzynowa zapakowana w szklane naczynie może spędzić w lodówce maksymalnie 4 dni. Wtedy mamy pewność, że pozostanie świeża i przede wszystkim smaczna. 

Co zrobić, aby przedłużyć świeżość sałatki? To proste

Same warzywa mogą spędzić w lodówce naprawdę sporo czasu. Jednak do sałatki jarzynowej dodaje się także jajka i majonez. Te produkty mogą spowodować szybsze psucie się dania. Aby przedłużyć świeżość sałatki, powinno się ją wymieszać z majonezem dopiero przed samym podaniem. Dzięki temu sałatka bez sosu może spędzić w lodówce nawet tydzień. Rezygnacja z dodawania cebuli i jajek również wpłynie na dłuższą świeżość sałatki. Dobrym rozwiązaniem jest również zamrożenie części dania. W minusowej temperaturze sałatka jarzynowa może być przechowywana nawet kilka tygodni. 

Więcej o: