Owoc tego krzewu w mig polepszy smak potraw! Pomaga też w innej dziedzinie i jest łatwy w uprawie

Jałowiec pospolity nie jest tylko ozdobnym krzewem do ogródka. Jego owoce pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Zdaniem wielu osób ta roślina ma wzmacniające zdrowie, a używając go w trakcie gotowania poprawiny smak naszych potraw.

Jałowiec należy do rodziny roślin iglastych. Na świecie jest około 50 gatunków tego krzewu, jednak w Polsce można spotkać głównie dwa: jałowiec sabiński i jałowiec pospolity. Ten pierwszy jest silnie trujący, dlatego można go wykorzystać tylko jako roślinę ozdobną do ogródka. Juniperus communis L., czyli jałowiec pospolity, nadaje się jako przyprawa do obiadu i lek ziołowy. 

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jałowiec pospolity — właściwości. W czym pomaga ta roślina?

Owoce jałowca, czyli szyszkojagody, to ciemnofioletowe kulki, które nadają się do spożycia. Zawierają spore ilości garbników, olejku lotnego, cukrów, związków żywicznych, goryczy, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki temu mają właściwości antybakteryjne, moczopędne i ułatwiające trawienie. Trzeba jednak pamiętać, by nie korzystać z przetworów z jałowca zbyt często. Wystarczą 3-4 owoce dziennie. Stosowanie jałowca przez okres dłuższy niż 5-6 tygodni może spowodować podrażnienia przewodu pokarmowego i układu moczowego. Pamiętaj jednak, aby wszelkie modyfikacje diety zawsze konsultować ze specjalistą.

Do czego użyć jałowca w kuchni? Ta roślina poprawi smak naszych potraw

Owoce jałowca są wykorzystywane w kuchni jako przyprawa do ciężkich i tłustych dań. Szyszkojagody ułatwiają trawienie i pomagają na wzdęcia. Dodatkowo nadadzą potrawie słodkogorzki, korzenny aromat. Będą idealne pasować do dań mięsnych, pasztetów, sosów czy kapusty. Z jałowca robi się również nalewki, a w dymie jałowcowym wędzi się mięso, wędliny i ryby. 

Jak jałowiec wpływa na nasze zdrowie? Pomoże nam na kilka przypadłości

Z jałowca pospolitego tworzy się napary i olejki. Pomagają na problemy z trawieniem i wspierają działanie wątroby. Ponadto ta roślina ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze, dlatego stosuje się ją m.in. na problemy z zapaleniem pęcherza. Maść z dodatkiem jałowca działa rozgrzewająco, więc można ją wykorzystać na bóle reumatyczne i nerwobóle, a olejek pomoże w walce z trądzikiem i łupieżem.

Więcej o: