Rosół to stosunkowo prosta zupa do przygotowania, jednak czasami popełniane są błędy, które mają ogromny wpływ na jej smak. W całym procesie gotowania ważna jest technika i cierpliwość. Nawet doświadczenie kucharze potrafią mieć problem ze zrobieniem idealnego rosołu, a przyczyną jest moment wrzucania warzyw do zupy. Poznaj sposoby jak gotować rosół oraz kiedy wrzucić do niego warzywa.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele osób postępuje według błędnego schematu, czyli wrzucania wszystkiego naraz do garnka i gotowania. Niestety, ale przez coś takiego rosół będzie mętny, a składniki nie uwolnią swoich najważniejszych właściwości. Na początek należy zalać mięso zimną wodą i gotować na małym ogniu. Następnie, gdy zostanie około godzina do zakończenia gotowania rosołu wrzucamy warzywa. To właśnie ten moment jest idealny, ponieważ dzięki temu nie rozpadną się one i nie sprawią, że zupa będzie gęsta i mętna. Warto wspomnieć, że warzywa do rosołu lepiej gotować w całości, ponieważ w taki sposób ich smak będzie bardziej wyrazisty i na koniec można je łatwiej wyłowić.
Gotując rosół, musimy mieć przygotowane takie warzywa jak marchewka, cebula, por, seler i pietruszka. Te składniki połączone razem dają niesamowicie pyszne danie, które gości w polskich domach bardzo często. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością warzyw, ponieważ może to zepsuć smak, np. zbyt duża ilość marchwi powoduje, że rosół je słodki. Cebulę przed dodaniem do zupy warto opalić palnikiem, dzięki temu da wyrazisty smak i złoty kolor bulionowi. Jeśli nie masz palnika, cebulę można włożyć do piekarnika na kilka minut.