Wiele osób zastanawia się, czy mrożenie chleba jest zdrowe. Czasami zrobimy większe zakupy i tak duża ilość pieczywa pozostawiona w chlebaku może się zmarnować. Właśnie wtedy przychodzi nam na myśl zamrożenie. Czy można zamrozić chleb, a jeśli tak, to, jak to zrobić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mrożenia chleba jest jak najbardziej dozwolone i zdrowe, jednak jest to o wiele bardziej skomplikowane, niż może się wydawać. Zamrażanie chleba powinno być wykonane w odpowiedni sposób, o czym powiemy w poniższym akapicie. Mrożąc chleb, sprawiamy, że ratujemy go m.in. przed wyrzuceniem i zepsuciem, co w dzisiejszych czasach konsumpcjonizmu jest naprawdę ważne.
Chleb kupiony w piekarni w całości, pokrojony, czy ten wypieczony w domu możesz zamrozić. Pieczywo najlepiej mrozić od razu, gdy wrócisz z zakupów, ponieważ stary chleb po zamrożeniu będzie czerstwy. Pamiętaj, aby mrozić chleb w foliowych woreczkach, a nie np. w papierowych, które otrzymujesz w piekarni. Jeśli chleb jest ciepły po powrocie z zakupów lub sam pieczesz go w domu, odczekaj, aż wystygnie, a następnie włóż do zamrażalki. Przed włożeniem chleba do zamrażalki, warto napisać na woreczku datę markerem, kiedy pieczywo zostało zamrożone.
Pyszny, świeżo wypieczony chleb o poranku to coś, co każdy z nas uwielbia! Jednak, aby taki chlebek zjeść, należy wcześnie wstać, przygotować ciasto, odczekać aż urośnie i upiec. To bardzo długi proces, dlatego warto uszykować sobie jednego dnia kilka ciast i je zamrozić! Tak, ciasto na chleb można zamrażać. Pamiętaj jednak, aby używać do ciasta suchych drożdży, jeśli masz w planie je mrozić. Ciasto na chleb w zamrażalniku może znajdować się nawet przez miesiąc.