Lodówka to niebywały wynalazek, który umożliwia nam przechowywanie różnego rodzaju produktów żywieniowych przez długi czas. Niestety, ale niektóre rzeczy w lodówce mogą stać nawet tydzień, a inne psują się nieco szybciej i są to np. warzywa. Sprawdź co zrobić, aby warzywa w lodówce zachowały świeżość na dłużej.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Warzywa psują się nieco szybciej niż inne produkty, szczególnie te uprawiane ekologicznie. Zdarza się tak, że będąc na zakupach, kupimy trochę za dużo produktów, a później nie wykorzystamy wszystkiego. W takiej sytuacji można zapobiec zepsuciu się warzyw jednym sposobem! Małe pudełko lub miseczkę wypełnij solą kuchenną i włóż do dolnej szuflady. Dzięki temu wilgoć powietrza będzie wchłaniana przez sól, a warzywa zachowają swoją świeżość. Co ciekawe dzięki soli unikniesz brzydkiego zapachu w lodówce.
Dzięki gąbce do naczyń możesz sprawić, że warzywa w lodówce zachowają świeżość na dłużej. Zwykłą, czystą gąbkę wystarczy włożyć do lodówki w miejsce, w którym przechowujesz warzywa. Gąbka pochłonie wilgoć, która bardzo często jest powodem psucia się i gnicia warzyw. Ważne, aby unikać przechowywania warzyw w lodówce w woreczkach czy w folii spożywczej, ponieważ podczas takiego sposobu przechowywania mogą one nie wytrzymać nawet 24 h. Na ogół warzywa trzyma się w dolnych szufladach, ponieważ jest tam najzimniej. Jednak pamiętaj, że niektóre warzywa takie jak pomidory czy cebula nie lubią zbyt niskich temperatur.