Warzywa zachowają świeżość, jeśli położysz ją w szufladzie. Ten banalny trik powinien znać każdy

Co zrobić, aby warzywa zachowały świeżość na dłuższy czas? Wystarczy jeden produkt z twojej kuchni! Poznaj triki i sposoby, które sprawią, że jedzenie będzie świeże. W ten sposób produkty nie zepsują się tak szybko, a ty zaoszczędzisz pieniądze.

Lodówka to niebywały wynalazek, który umożliwia nam przechowywanie różnego rodzaju produktów żywieniowych przez długi czas. Niestety, ale niektóre rzeczy w lodówce mogą stać nawet tydzień, a inne psują się nieco szybciej i są to np. warzywa. Sprawdź co zrobić, aby warzywa w lodówce zachowały świeżość na dłużej.

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ten produkt wsyp do pudełeczka i postaw w dolnej szufladzie. Efekty będą niesamowite

Warzywa psują się nieco szybciej niż inne produkty, szczególnie te uprawiane ekologicznie. Zdarza się tak, że będąc na zakupach, kupimy trochę za dużo produktów, a później nie wykorzystamy wszystkiego. W takiej sytuacji można zapobiec zepsuciu się warzyw jednym sposobem! Małe pudełko lub miseczkę wypełnij solą kuchenną i włóż do dolnej szuflady. Dzięki temu wilgoć powietrza będzie wchłaniana przez sól, a warzywa zachowają swoją świeżość. Co ciekawe dzięki soli unikniesz brzydkiego zapachu w lodówce.

Świeże warzywa na długo. Użyj tego produktu z kuchni

Dzięki gąbce do naczyń możesz sprawić, że warzywa w lodówce zachowają świeżość na dłużej. Zwykłą, czystą gąbkę wystarczy włożyć do lodówki w miejsce, w którym przechowujesz warzywa. Gąbka pochłonie wilgoć, która bardzo często jest powodem psucia się i gnicia warzyw. Ważne, aby unikać przechowywania warzyw w lodówce w woreczkach czy w folii spożywczej, ponieważ podczas takiego sposobu przechowywania mogą one nie wytrzymać nawet 24 h. Na ogół warzywa trzyma się w dolnych szufladach, ponieważ jest tam najzimniej. Jednak pamiętaj, że niektóre warzywa takie jak pomidory czy cebula nie lubią zbyt niskich temperatur.

Więcej o: