Bananowiec w domu. Jak dbać o egzotyczną roślinę, by długo cieszyć się jej pięknym wyglądem?

Mimo że bananowiec wywołuje skojarzenia z egzotycznymi krajami, roślina cieszy się popularnością również w domowym zaciszu. Jej uprawa nie jest trudna i może przynieść sporo satysfakcji, gdy zobaczymy efekty w postaci kwitnących owoców.

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bananowiec to roślina, która pochodzi z odległych krajów tropikalnych. To właśnie dzięki niej oraz eksportowi z Azji Południowo-Wschodniej możemy cieszyć się pysznymi bananami. Również my jesteśmy w stanie doprowadzić roślinę do rozkwitu. To jednak wymaga czasu, co nie zmienia faktu, że bananowiec samym swoim wyglądem zadowoli każdego miłośnika tropików. 

Czy bananowiec nada się do każdego pomieszczenia?

Zanim zdecydujemy się posadzić roślinę w naszym domu, musimy upewnić się, czy spełnia on odpowiednie warunki pod względem rozmiarów. Wystarczy mieć na uwadzę to, że bananowiec potrafi osiągnąć nawet 10 m wysokości. Jako że nie każdy posiada gigantyczny apartament, który byłby w stanie pomieścić taką roślinę, najlepiej zdecydować się na jej mniejszą odmianę, czyli bananowca karłowatego, którego wysokość maksymalnie dochodzi do 3 m.

Uprawa rośliny

Wybierając donicę dla bananowca, musimy brać pod uwagę tylko jej większe odpowiedniki, czyli najlepiej takie o średnicy 40-50 cm, z podłożem na podstawie żyznej przepuszczalnej ziemi z dodatkiem gliny. Podłoże to powinno być zawsze wilgotne, jednak w okresie zimy możemy pozwolić sobie na jego rzadsze podlewanie. Bananowiec lubi ciepło, więc latem nie powinniśmy umieszczać go w zaciemnionych miejscach, w których temperatura jest niższa niż 22 st. C. O jasnych pomieszczeniach należy pamiętać również zimą, podczas której roślina najlepiej czuje się w temperaturze wynoszącej 17-19 st. C. 

 

Co z owocami?

Bananowiec jako domowa ozdoba to jedno, ale wielu hodowców na pewno ucieszyłby jej rozkwit, który również potwierdzi, że roślina została zadbana w prawidłowy sposób. Uzyskane dzięki naszej pracy banany nie będą posiadały dokładnie tego samego smaku co te przywiezione z tropików, co nie oznacza jednak, że nie będą się nadawać do jedzenia. Na owoce te jednak będziemy musieli trochę poczekać, gdyż bananowiec potrafi zakwitnąć nawet po 7 latach od rozpoczęcia uprawy. Niestety zebranie bananów równa się z obumarciem głównego pędu. W takiej sytuacji, najlepiej jest go wyciąć, gdyż wtedy zrobimy przestrzeń do rozwoju młodej rośliny.

Więcej o: