Tuje niezwykle często wykorzystywane są w ogrodach jako żywopłot. Aby spełniały one swoją rolę należy zadbać o ich odpowiednią pielęgnację. W tym celu możesz wykorzystać sposób na domowy nawóz. Śpieszymy z informacją, jak go zrobić!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rodzaj nawozu stosowanego do żywotników zależy od pory roku, panujących warunków atmosferycznych oraz etapu ich rozwoju. Jesienią należy zadbać o dużą dawkę potasu oraz fosforu, które przygotują je do zimowania. Natomiast, gdy na dworze zaczyna robić się cieplej krzewy potrzebują sporo magnezu i azotu, co pozwoli uniknąć żółknięcia i obumierania gałązek.
Ten prosty domowy trik pozwoli ci nie tylko w odpowiedni sposób zadbać o tuje, ale także zaoszczędzić pieniądze. Okazuje się, iż idealnym nawozem dla tych krzewów jest... woda po gotowanych warzywach. Podczas gotowania jerzyny tracą swoje składniki odżywcze, pozostawiając je w wodzie, dlatego warto przelać ją do konewki i podlać nią żywotniki. Ważne jest, aby w wodzie nie znajdywały się żadne przyprawy, gdyż mogą one szkodzić roślinom.
Poza wodą po warzywach można wykorzystać także wcześniej wyplewioną pokrzywę. Należy wrzucić ją do wiadra i zalać wodą i pozostawić na kilka tygodni. Gnojówkę należy raz dziennie mieszać. Fermentacja powinna zakończyć się po dwóch tygodniach, czego oznaką będzie brak pienienia się nawozu. Uzyskany roztwór należy rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:10 i podlać nim tuje. Tak przygotowany domowy nawóz można wykorzystywać przez 1,5 miesiąca, gdyż po tym czasie traci on swoje właściwości.