Zbyt kwaśne mandarynki? Potrzebujesz tylko 10 minut! Prosty trik sprawi, że będą słodkie i pyszne

Mandarynki są jednymi z najchętniej kupowanych owoców, szczególnie w okresie zimowym. Choć uchodzą za niezwykle smacznie, nie zawsze uda nam się wybrać prawidłowo i niektóre z nich mogą okazać się zbyt kwaśne. Przeczytaj, jak w 10 minut możesz zmienić ich smak i cieszyć się cudowną słodyczą. To banalny, ale praktyczny trik.

Zdarza się, że kupione mandarynki okazują się niezbyt smaczne i wyjątkowo kwaśne. Jednak nie warto ich wyrzucać, gdyż jest prosty trik, który spowoduje, że w zaledwie 10 minut będą słodkie, jak nigdy wcześniej. 

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Co sprawia, że mandarynka jest zbyt kwaśna w smaku? 

Owoce te posiadają w sobie dużą ilość kwasu cytrynowego, który w nadmiarze powoduje, że przy spożyciu wyczuwalny jest cierpki smak. Jeśli jest go zbyt dużo - najlepszym rozwiązaniem jest to zmienić.

jak wyczyścić mikrofalówkę? Jak umyć mikrofalę domowym sposobem? Wystarczą tylko dwa składniki

Co zrobić, aby mandarynka była słodsza? Wypróbuj ten genialny trik 

Czasami zdarza się, że mandarynki okazują się naprawdę kwaśne i nie zachęcają do dalszego jedzenia. Okazuje się, że nie trzeba ich wyrzucać, a zastosować prosty trik z wodą. Wystarczy przez 10 minut moczyć je w wodzie o temperaturze 40 stopni Celcjusza, po czym przełożyć je, dosłownie na chwilę, do zimnej wody i gotowe! Po takiej kąpieli możesz już zachwycać się wspaniałym smakiem kupionych owoców. Ten trik powoduje, iż usuwany jest nadmiar kwasu cytrynowego z mandarynek, przez co cierpki smak znika i zastępuje go wyjątkowa słodycz. 

Gotowanie ziemniaków Dodaj je zamiast soli, kiedy gotujesz ziemniaki, a będą smaczniejsze!

Jakie mandarynki wybierać w sklepie? Nic łatwiejszego!

Aby zmniejszyć możliwość trafienia na owoce o cierpkim smaku, warto wziąć pod uwagę kilka elementów przy ich zakupie. Co trzeba sprawdzić wybierając mandarynki w sklepie? 

  • Spójrz na kształt, mandarynki powinny być okrągłe, a nie spłaszczone,
  • Sprawdź ich kolor, intensywny pomarańcz świadczy, iż owoc jest już w pełni dojrzały i będzie słodszy od pozostałych,
  • Wybierz te niewielkie, lecz ciężkie, 
  • Zwróć uwagę na grubość skórki, powinna być cieńka i lekko odchodzić,
  • Powąchaj owoc, im bardziej intensywny zapach, tym prawdopodobnie będzie smaczniejszy. 
Więcej o: