Podgrzewasz jedzenie w mikrofali? Ten sposób jest o niebo lepszy! Trik z Instagrama podbija sieć

Jedzenie podgrzewane w mikrofali bywa suche i pozbawione smaku. Niestety, w pośpiechu najczęściej korzystamy z tej formy odgrzania potraw. Instagramer znalazł lepszy sposób, który jest szybki, skuteczny i nie sprawia, że dania są twarde, lub "gumowate".

Jednym z najchętniej odgrzewanych dań jest pizza. Kawałki, których nie zjedliśmy od razu po zamówieniu można spokojnie zjeść następnego dnia, ale odgrzewane w mikrofali nie smakują już tak samo. Jak najlepiej podgrzać pizzę lub inne danie? Użytkownik Instagrama przychodzi z odpowiedzią.

Zobacz wideo Plastikowe pojemniki na jedzenie złapały nieprzyjemny zapach? Mamy 4 myki, które rozwiążą ten problem!

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak odgrzać pizzę z poprzedniego dnia? Jest kilka sposobów

Jeśli nie zdołaliśmy zjeść całej pizzy, można ją śmiało odgrzać i dokończyć następnego dnia. Niestety, najczęściej wkładamy ją do mikrofalówki na kilkadziesiąt sekund. Choć jest to najszybszy sposób, to wcale nie najlepszy. Pizza może i będzie ciepła, ale niekoniecznie smaczna. Wiele osób nie posiada w domu tego urządzenia, dlatego odgrzewa jedzenie w piekarniku. Włączenie go na chwilę i tylko po to, by podgrzać jeden kawałek pizzy, nie jest ekonomiczne. Alternatywny sposób znajdziemy na Instagramie. Użytkownik @topfoodnews.pizza pokazał, jak to zrobić.

Jak wyczyścić palniki w kuchence gazowej?Jak skutecznie wyczyścić kuchenkę? Banalny sposób na brudne palniki

Odgrzewanie jedzenia tak, aby zachowało smak i nie było suche

Użytkownik Instagrama o nazwie @topfoodnews.pizza jest prawdziwym fanem pizzy. Na swoim profilu publikuje krótkie filmy, w których pokazuje różne rodzaje tej potrawy i sprytne triki na jej przyrządzenie. Jednym z nich jest świetny sposób na odgrzanie pizzy. Osoba na filmie kładzie kawałek na patelni, dorzuca do niej dwie kostki lodu i nakłada pokrywkę. Lód rozpuszcza się bardzo szybko, a wilgoć sprawia, że ciasto będzie tak samo puszyste, jak po wyjęciu z pieca. Nadmiar wody odparowuje przez dziurki w pokrywce.

 

Mandarynki są zbyt kwaśne? Zastosuj ten prosty trikProsty trik na zbyt kwaśne mandarynki sprawi, że będą niezwykle słodkie

Inne wykorzystanie lodu w kuchni. Działa nie tylko na pizzę

Lód ma więcej zastosowań w kuchni. Można go użyć także do smażenia mięsa na grillu. Wysuszona karkówka to nie jest to, na co czekamy cały rok. Połóż kostkę na kotlecie podczas smażenia. Szybko roztopi się i sprawi, że karkówka będzie o wiele bardziej soczysta. Robiąc hamburgery, możesz włożyć kostkę do świeżo ulepionego kotleta z mięsa mielonego, a efekt będzie tak samo zadowalający.

Więcej o: