Kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma kluczowe znaczenie! Jeśli robisz to źle, nie zobaczysz efektów

Siemię lniane ma wiele walorów, o których sporo osób nie wie. Nasiona lnu zielarskiego wpływają świetnie na wiele procesów w ciele, m.in. na metabolizm. Za co odpowiada siemię lniane? Kiedy należy pić siemię lniane? Wyjaśniamy, jak duże ma to znaczenie.

Siemię lniane to "cudowne" małe ziarenka lnu pospolitego, które są znane ze swoich właściwości. Małe brązowe nasionka mają ogromny potencjał dietetyczny, który warto zdaniem wielu wprowadzić do swojego jadłospisu. Kiedy pić siemię lniane i jaki ma to wpływ na zdrowie? Zapamiętaj, że wszelkie, nawet domowe ingerencje wprowadzane do diety warto omówić ze specjalistą.

Zobacz wideo Dr Górska-Kot: Na oddziały pediatryczne przyjmujemy codziennie dzieci po próbach samobójczych

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Picie siemienia lnianego o konkretnej porze. Na co może pomóc?

Wiele osób zastanawia się, kiedy powinno się pić siemię lniane, wieczorem, rano, czy po południu? Te niepozorne nasiona najlepiej pić na czczo! Picie takiego napoju rano pomaga walczyć z problemami trawiennymi oraz dzięki wypiciu z samego rana szklanki siemienia lnianego, przez resztę dnia apetyt będzie nieco mniejszy. Siemię lniane znane jest z właściwości w zakresie refluksu, zgagi i bólów brzucha. Co ciekawe siemię lniane można pić również wieczorem, wtedy zadziała to świetnie na pracę jelit i problemy z zaparciami.

Jak przygotować siemię lniane do picia? To bardzo łatwe

Przygotowanie napoju z siemienia lnianego jest proste. Na początek kup w sklepie zmielone nasiona siemienia, które zalej wrzątkiem. Odczekaj około 30 minut, aż trunek się ostudzi i zgęstnieje. Przed wypiciem, pamiętaj, aby wymieszać wszystko łyżeczką.

Jak jeść siemię lniane? Użyj go np. do kanapek

Siemię lniane można spożywać na różne sposoby, a same ziarna są dostępne na rynku w różnej postaci. Co ciekawe siemię lniane można jeść, np. posypując ziarenkami kanapkę, zupę krem czy sałatkę. Przed użyciem siemienia lnianego do tych dań, warto podsmażyć sobie ziarenka na patelni. Jeśli pieczesz chleb w domu, również możesz wykorzystać nasiona lnu do tego wypieku

Więcej o: