Świeżo wyciśnięty sok to doskonały napój do śniadania. Sok z pomarańczy, grejpfrutów czy mandarynek dostarczy wielu witamin w tym witaminy C, która wspomaga odporność. Co zrobić, aby soku było jak najwięcej? Wyjaśniamy!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego warto włożyć pomarańczę przed obraniem do mikrofali? Powody są dwa. Często zdarza się, że białe błonki znajdujące się przy skórce grejpfrutów czy innych cytrusów ciężko się obiera lub są bardzo gorzkie. Na szczęście możesz się ich pozbyć w łatwy sposób, właśnie dzięki podgrzaniu owoców w mikrofali. Należy jednak pamiętać, żeby cytrusy nie podgrzewać za długo. Owoce powinny znajdować się w urządzeniu do 30 sekund. Już po taki czasie owoc zostanie podgrzany, a skórka zacznie odchodzić z łatwością. To nie jedyna zaleta płynąca z podgrzania cytrusów w mikrofali. Sprawdzi się także, gdy będziesz chciał wycisnąć sok z pomarańczy czy grejpfrutów. Z podgrzanych owoców wyciśniesz więcej soku niż z tych zimnych.
Przy wyborze mandarynek należy kierować się ich kolorem. Owoce o najintensywniejszym kolorze będą najsłodsze. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Ważna jest także grubość skórki. Najlepiej sięgnąć po te, które mają najcieńszą skórkę. Te owoce powinny być najsmaczniejsze. Co więcej, dużo łatwiej jest je obrać. Które mandarynki mają najwięcej soku? Oczywiście te najcięższe, te lekkie mogą być już nieco wyschnięte. Kieruj się także ich zapachem, intensywny cytrusowy aromat to gwarancja słodkich i smacznych mandarynek.