Jeden prosty trik pomoże ci bez problemu przygotować śniadanie w 5 minut. Dzięki niemu pośpisz dłużej

Ten triki powinien znać każdy miłośnik kanapek oraz słodkich wypieków. Dzięki nim szybko przygotujesz swoje śniadanie, a także zaoszczędzisz czas podczas tworzenia rogalików, ciast oraz babeczek. Przeczytaj nasz tekst i poznaj sprawdzone sposoby na szybkie zmiękczenie masła.

Masło to produkt, który znajduje się niemal w każdej lodówce. Należy przechowywać je w chłodnym miejscu, aby jak najdłużej zachowało świeżość oraz nie dostały się do niego bakterię. Dodatkowo powinno być szczelnie zamknięte, aby nie zmieniło smaku. Co jednak zrobić, kiedy masło wyciągnięte z lodówki jest za twarde? Podpowiadamy!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Jak zmiękczyć masło? Te triki sprawią, że śniadanie zrobisz w mgnieniu oka

Jednym ze sposobów na rozmiękczenie masła jest pokrojenie go w kostkę. Im będą mniejsze, tym szybciej masło stanie się miękkie. Warto w ten sposób podzielić masło podczas przygotowywania śniadania dla całej rodziny. Jeśli masz mało czasu na śniadanie i chcesz szybko zrobić kanapkę, wystarczy sięgnąć po tarkę i zetrzeć na niej masło. Drobne fragmenty masła w mig staną się miękkie, niestety minusem jest to, że w zlewie pojawi się kolejne naczynie do umycia. 

Jak szybko zmiękczyć masło? Jak je prawidłowo podgrzać?

Możesz także wstawić masło do mikrofalówki, jednak trzeba zachować ostrożność, podczas podgrzewania obracaj kostkę, aby zmiękła równomiernie. Po dwóch minutach będzie gotowe. Ten sposób sprawdzi się, gdy zapomnimy wcześniej wyciągnąć masło podczas przygotowywania słodkich wypieków. Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz zmiękczyć masło w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć szklankę, w której znajduje się masło do miski lub garnka z wrzątkiem, a następnie odczekać kilka minut. Masło, które wykorzystamy do pieczenia ciasto, warto wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem wypieku. Po tym czasie powinno być idealne miękkie. 

Więcej o: