Co prawda już trochę minęło od Sylwestra, jednak nic nie szkodzi. Możliwe, że w wielu domach jeszcze w zakamarkach można znaleźć posylwestrowe korki od szampana. Dodatkowo szampana to trunek, który pity jest również podczas urodzin czy różnego rodzaju imprez. Właśnie dlatego, warto poznać sposób, na wykorzystanie korka od szampana.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Otwieranie szampana kojarzy się m.in. z tym, że musi on zostać od razu wypity, ponieważ z butelki uciekną wszystkie bąbelki. Jednak wcale tak nie jest! Szampan może zachować swój gaz w butelce przez długi czas, a jak to zrobić? Poznaj ten imprezowy trik, który uratuje niejeden trunek na spotkaniu! Co więcej, nieco zmodyfikowany korek można wykorzystać ponownie.
Jak się okazuje, korek od szampana ma ukrytą funkcję, o której mało kto wie. To, w jaki sposób zostały wykonane zamknięcia szampana to nie przypadek, ponieważ wszystko zostało dokładnie przemyślane. Korek od szampana można otworzyć, zdejmując kolorową zawleczkę na górze i ucinając dół korka. Następnie tak przygotowane zamknięcie można nałożyć na otwór w butelce i swobodnie nalać trunku, aby nie rozlewał się na boki. Tak stworzony lejek posłuży też przy przygotowaniu drinków, a co najważniejsze - będzie pasował do wielu różnych butelek, niekoniecznie z alkoholem.
Przyjęło się, że większość alkoholi podawanych jest jako schłodzone, tak też jest w przypadku szampana. Pamiętaj jednak, aby nie wkładać go do zamrażalki, gdyż temperatura tego trunku powinna wynosić od 5 do 7 stopni Celsjusza. Co ciekawe znany i niezbyt lubiany huk oraz wylewająca się piana podczas otwierania szampana często spowodowana jest złą temperaturą trunku.