Bardzo ważny przy parzeniu kawy jest stopień zmielenia ziaren. Kiedy kawa zostanie zmielona za grubo, woda będzie przez nią przepływać za szybko i nie wydobędzie całego aromatu. Napój może nie wyjść smaczny także, gdy ziarna zostaną za bardzo zmielone, wówczas woda będzie miała trudności z przedostaniem się przez nie, a to spowoduje jej przepalenia. Taka kawa jest zazwyczaj gorzka i kwaśna.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli twoja kawa nie jest aromatyczna, to może oznaczać, że masz twardą wodę. Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Po pierwsze możesz wydłużyć czas parzenia napoju. Możesz także sięgnąć po kawę, która ma intensywniejszy armat. Problem twardej wody rozwiążesz, jeśli przed zaparzeniem wody będziesz ją filtrować.
Każdy kawosz powinien wiedzieć, że nie należy zalewać ziaren wrzątkiem, ponieważ zabija to jej aromat. Woda w temperaturze 100 stopni wydobywa charakterystyczną dla przepalonej kawy gorycz. Jaka temperatura wody będzie najlepsza? Nie powinna być wyższa niż 95 stopni, jednak nie może być za zimna. Minimalna temperatura nie powinna być niższa niż 88 stopni. Dlatego po zagotowaniu wody warto odczekać kilka minut, aby móc cieszyć się wspaniałym smakiem kawy.
Oszczędność czasu nie idzie w parze z pysznym smakiem kawy. Lepiej nie miel ziaren na zapas, ponieważ wówczas szybko wietrzeje. Jeśli chcesz, aby kawa miała wspaniały aromat, miel ziarna na bieżąco. Kawę powinniśmy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w którym jest szczelnie zamknięta. Przesypywanie jej do własnych pojemników, może spowodować, że szybko utraci swój aromat. Niestety kawa szybko wietrzeje dlatego, najlepiej kupić jej tyle, aby zużyć ją w ciągu kilku tygodni.