Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Wypróbuj te domowe sposoby, a twój nóż będzie ostry jak brzytwa

Podczas przygotowania posiłku w kuchni orientujesz się, że twój nóż nie jest już tak ostry, jak kiedyś? Na domiar złego nie masz w domu ostrzałki? Nie musisz się denerwować. Istnieją domowe sposoby na ostrzenie noża, które z pewnością dobrze sobie poradzą. Sprawdź, czego potrzebujesz.

Tępy nóż to spore utrudnienie przy przygotowywaniu posiłków. Krojenie warzyw, czy pieczywa może trwać zdecydowanie dłużej. Posiadanie ostrzałki w swoim domu jest wygodne. Jednak jej brak nie oznacza, że twoje noże muszą pozostać tępe. Zamiast specjalistycznych sprzętów, możesz wykorzystać jeden z tych domowych sposobów na ostrzenie noży. Z pewnością masz je w swoich szafkach. Sprawdź, co pomoże ci rozwiązać problem

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego noże szybko się tępią? Oto możliwe przyczyny 

Utrata ostrości noża wynika z wielu czynników. Wśród tych najpopularniejszych przyczyn znajduje się złe mycie. Nie powinno się wkładać noży do zmywarki, ponieważ podczas czyszczenia mogą się one obijać o szklanki i tracić ostrość. Gorąca woda również niekorzystanie działa na ostrość. Kolejną przyczyną jest złe przechowywanie noży. Trzymanie ich luzem z innymi sztućcami w szufladzie jest złym pomysłem. Krojenie na szklanych lub ceramicznych deskach także powoduje tępienie się noży. 

Domowe sposoby na ostrzenie noży. Nie potrzebujesz ostrzałki 

Jeżeli nie masz w domu ostrzałki, możesz wypróbować te domowe sposoby. Najpopularniejszą i najprostszą metodą jest użycie folii aluminiowej. Wystarczy złożyć ją kilka razy, a następnie wziąć tępy nóż i pociąć folię szybkimi ruchami na paski. Możesz także wykorzystać ceramiczny kubek. Aby naostrzyć na nim nóż, należy odwrócić naczynie do góry dnem, a następnie przyłożyć do niego sztuciec pod kątem około 30 stopni i przeciągnąć go kilka razy przez całą długość ostrza z dwóch stron. Należy jednak uważać na palce, aby się nie skaleczyć. 

Jak dbać o noże kuchenne? Zapamiętaj te zasady 

Aby dłużej cieszyć się ostrymi nożami, należy zmienić nawyki. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, żeby nie myć ich w zmywarce. Lepiej zrobić to w zlewie, w dodatku nie pod gorącą wodą. Nie przechowuj noży w szufladzie z innymi sztućcami, a wybierz specjalne bloki. Wybieraj także drewniane deski do krojenia. Miękkie podłoże nie będzie tak mocno tępiło noży, jak ceramika, czy szkło. Warto także przyjrzeć się swojej technice krojenia. Lepiej wykonywać wolne i zdecydowane ruchy, niż mocno uderzać nożem o deskę.

Więcej o: