Orzech włoski to gatunek drzewa z rodziny orzechowatych, występujących m.in. w Europie i Azji. Jest to pożądany składnik diety, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych. Poznaj, jakie właściwości prozdrowotne ma orzech włoski i dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać jego łupiny.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Orzechy włoskie możemy zakupić w łupinach lub bez nich. Większość osób woli ułatwić sobie życie i kupić orzechy już gotowe do spożycia. Warto kupić orzechy w łupinkach, które kryją w sobie wiele właściwości odżywczych. Łupina orzecha włoskiego zawiera aż 25 procent garbników, które stosują się na podrażnienia skóry. Dodatkowo łupinki zawierają polifenole, kwasy organiczne i juglon. Oczywiście nie je się łupinek, jednak można je wykorzystać m.in. w kosmetyce.
Łupiny orzechów włoskich mają działanie ściągające dzięki garbnikom, więc świetnie nadadzą się do pielęgnacji skóry. Domowym sposobem na wykorzystanie łupin orzecha będzie przygotowanie wywaru. Łupinki sparz, wysusz i zmiel, a następnie zalej gorącą wodą. Przykryj pokrywką i odczekaj 20 minut. Po tym czasie możesz odcedzić wywar i przelać go do buteleczki. Tak przygotowany produkt użyjesz do płukania jamy ustnej czy przemywania skóry twarzy z trądzikiem. Pamiętaj, aby przed zastosowaniem skonsultować się ze specjalistą.
Co ciekawe łupinki orzecha włoskiego mogą również przyciemnić włosy oraz wzmocnić je i nadać im blasku. Płukankę na włosy przygotowuje się tak samo, jak wywar opisany powyżej. Na początek wystarczy umyć włosy swoim ulubionym szamponem, spłukać je, a następnie wykonać płukanie płukanką z orzechów przez 20 minut. Po tym czasie nałóż odżywkę i zakończ proces mycia.