Bielenie drzewek owocowych jest jednym z najważniejszych elementów ich pielęgnacji. Niezwykle istotne jest to, aby wybrać odpowiedni termin, gdyż błąd w tej kwestii może nieść za sobą spore konsekwencje!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bielenie drzew owocowych służy zabezpieczeniu ich pni i kory przed uszkodzeniami, które powstają w momencie gwałtownych zmian temperatur. Zimą, w słoneczne dni, pnie drzew bardzo się nagrzewają, natomiast w nocy, gdy temperatura gwałtownie spada, ich tkanki ulegają przemarznięciu. Skutkiem tego mogą być pionowe pęknięcia oraz rany zgorzelinowe, co natychmiast osłabia drzewa. Po takim zdarzeniu są one znacznie bardziej narażone na różnego rodzaju choroby i działanie szkodników.
Najczęściej popełnianym błędem podczas wybielania drzew, jest wykonywanie tej czynności przed rozpoczęciem wiosny. Niestety wtedy jest już za późno! Okazuje się, że najlepszym okresem na wykonywanie tego zabiegu jest zima! Drzewka owocowe powinno bielić się w drugiej połowie grudnia lub na początku stycznia, ponieważ to właśnie wtedy dni potrafią być bardzo słoneczne, a noce wyjątkowo mroźne. Najpóźniej można to zrobić w pierwszej połowie lutego, gdyż zabezpieczanie drzew po tym terminie mija się z celem.
Do bielenia drzew można wykorzystać gotowe preparaty, lecz najczęściej stosuje się mleko wapienne, które przygotowuje się, mieszając ze sobą 2 kilogramy pospolitego wapna palonego i 10 litrów wody. Do powstałej mieszanki można dodać trochę gliny, która spowoduje, że roztwór będzie bardziej przyczepny i nie zostanie zmyty przez deszcz.
W jaki sposób nanieść roztwór na drzewka? Najpopularniejszą, lecz czasochłonną metodą jest nakładanie wapna na pnie za pomocą szerokiego pędzla z miękkim włosiem. Jeśli jednak zależy ci na czasie, warto wykorzystać butelkę z atomizerem i wykonać oprysk. Pamiętaj, aby bardzo dokładnie i nieco wyżej pokryć korę od strony południowej, ponieważ to ona jest najbardziej narażona na wszelkie uszkodzenia.